Храненето играе съществена роля за доброто здраве на човешкия организъм
Храненето играе съществена роля за доброто здраве на човешкия организъм / ThinkStock/Getty Images
По случай Световния ден на зрението Ен Ди Ти предлага някои храни и препоръки за добро здраве на очите.

Коварни и опасни ли са хората със зелени очи?

Храненето играе съществена роля за доброто здраве на човешкия организъм, в това число и на очите. Грижите за добро очно здраве трябва да включват продукти, богати на лутеин, зеаксантин, бета каротин, витамини А и С, омега-3 мастни киселини.

Когато дефектът се превръща в ефект: Чаровните знаменитости с различни очи (СНИМКИ)

Следните храни са отличен източник на въпросните полезни вещества:

Моркови

Всеизвестно е, че морковът е един от най-добрите продукти за добро здраве на очите. Полезните му свойства се дължат на изобилието от бета каротин, който е важен за правилното функциониране на ретината и други части на окото.

Бамя

Освен бета каротин, бамята съдържа зеаксантин и лутеин - съединения със съществена роля за поддържане на добро зрение. В нея се съдържа и полезният за доброто очно здраве витамин С.

Кайсии
 

Богатите на бета каротин, витамини С и Е, цинк и мед кайсии са изключително полезни за "застаряващи очи"
Богатите на бета каротин, витамини С и Е, цинк и мед кайсии са изключително полезни за ThinkStock/Getty Images

Богатите на бета каротин, витамини С и Е, цинк и мед кайсии са изключително полезни за "застаряващи очи". Изследвания са показали, че наличието на полезните витамини и елементи в плода намалява с 25 процента риска от дегенерация на макулата - водеща причина за загуба на зрение след 60-годишна възраст.

Броколи

Броколито е отличен източник на полезните за очите лутеин, зеаксантин, витамин С и бета каротин.

Ядки
 

Ядките са сред най-полезните за очите храни
Ядките са сред най-полезните за очите храни ThinkStock/Getty Images

Ядките като бадеми, орехи и кашу съдържат омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на очната ретина и предпазват от влошаване на зрението с напредването на възрастта.

Освен препоръката за редовно присъствие на тези храни в менюто, експертите дават и няколко полезни съвета за добро очно здраве - да не се взираме твърде дълго в екраните на компютъра или телефона, да намалим яркостта им, да поддържаме влажността на очите и при удобен случай да правим релаксиращи упражнения.

Модел с различни на цвят очи стана хит в интернет (СНИМКИ)

Вижте и четири любопитни факта за Световния ден на зрението

1. Денят се отбелязва от 1998 г. по инициатива на Международната агенция за предотвратяване на слепотата през втория четвъртък на м. октомври и с подкрепата на Световната здравна организация, за да се привлече вниманието на обществеността към възможностите за лечение на очните болести и за предотвратяване на слепотата.

2. По сведения на организацията близо 285 млн. души в света имат проблеми със зрението.

3. Мотото на деня за 2017 г. е: "Да се погрижим за здравето на очите".

4. До 80 процента от впечатленията си хората придобиват благодарение на зрението. Когато други човешки сетива като вкус и обоняние са нарушени, очите ни известяват за дебнещи около нас заплахи.
БТА