Жените камикадзе в Ирак - отчаяни, бедни или жадни за отмъщение
Жените камикадзе в Ирак - отчаяни, бедни или жадни за отмъщение / снимки: БГНЕС

През последните няколко месеца в Ирак се увеличиха нападенията, извършени от жени камикадзе. Според американски и иракски военни източници тези жени са подтиквани към самоубийствените атентати от отчаяние или от желанието за отмъщение, а понякога те са просто жертви на изключителната бедност.

В четвъртък вечерта 8 души бяха убити, а 20 ранени, когато жена камикадзе се взриви в Баакуба, столицата на провинция Диала, разположена североизточно от Багдад - една от най-опасните днес провинции. Мишена на нападението беше патрул на комитетите "Ас Сахуа" (в превод "Будителите") - групи от бивши сунитски бунтовници, които сега се сражават срещу Ал Кайда и получават за това пари от американската армия.

Атентатът в Баакуба беше нова илюстрация за ролята и участието на жените в терористичните нападения в Ирак, отнели живота на стотици души и приписвани на Ал Кайда. На 7 юли жена задейства носената от нея бомба на пазар в Баакуба, уби двама души и рани 14.

"Една от причините, поради които тези жени са готови да умрат, е желанието им за мъст", казва капитан Кевин Раян, командващ американска база в Баакуба. "Често пъти те са загубили родителите си, братята си или децата си в сраженията в Ирак", допълва той.

Желанието за отмъщение е определящ фактор, който последователите на Осама бин Ладен знаят как да използват за целите си, потвърждава полковник Али ал Карки от иракската армия, отговарящ за сигурността в района на Хан Бани Саад, на 30 км южно от Баакуба.

"Някои от тези жени искат да си отмъстят, защото техните семейства са избити", допълва той. "Тогава е много лесно да ги накараш да насочат желанието си за мъст срещу онези, които те смятат за отговорни за смъртта на близките си", отбелязва иракският полковник.

"Миналата година в района на Муктадия жена, чиито петима синове бяха убити от иракската полиция, се взриви близо до група новобранци, току-що взети на работа в полицията. Тя уби 30 цивилни и 15 полицаи", разказва полковникът.

Лесна плячка за екстремистите са и жените без образование, дори умствено изостаналите.

"Ал Кайда търси жени от този тип, после ги обучава и ги зарибява с доктрината си", уверява полковник Раян.

Радикалните ислямисти държат тези жени затворени и им повтарят дни наред, че ако се самовзривят, ще отидат в рая, допълва полковник Карки.

Някои жени камикадзета, които живеят в крайна нищета, избират да умрат срещу пари, които завещават на семейството си, разказват и двамата полковници.

Иракските сили за сигурност, полицията, армията и комитетите "Ас Сахуа" са най-предпочитаните мишени на нападенията на жените камикадзе.

Абу Зара, лидер на един от тези комитети в западната част на Баакуба, си спомня, че една жена, облечена с абая, черна роба, която покрива цялото тяло, дошла при него преди няколко месеца.

"Тя беше на около 16 или 17 години и молеше за помощ. Твърдеше, че иска да се срещне с Абу Зара. Каза ми това, без да знае с кого разговаря", разказва Абу Зара. Той обаче трябвало да отиде на някаква сватба и затова поверил на един от охранителите си задачата да изслуша жената. Това решение му спасило живота.

"Тя разтворила робата си и се взривила", разказва Абу Зара. "Трима души от моите хора загинаха, а други двама бяха ранени. Един от моите охранители направо изгоря жив", допълва той.

Притеснени за безопасността си, американските войници, патрулиращи по улиците на Баакуба, вече заобикалят жените с абая.

"Всеки път като видя такава жена и се питам дали ще се самовзриви", признава американски войник.

Според двамата капитани ислямисткото движение страда от недостиг на военни ресурси и компенсира слабостта си със зрелищни действия.

Според Абу Зара използването на жени камикадзета показва колко са страхливи и слаби членовете на Ал Кайда в Баакуба. Те пращат тези жени на самоубийствени мисии, защото дните им тук са преброени", допълва той. (БТА)