Лука Караджич: Брат ми ще се бори докрай
Лука Караджич: Брат ми ще се бори докрай / снимки: БГНЕС

Радован Караджич се чувства добре и няма никакви претенции спрямо условията, при които го държат в една от килиите на белградския специален съд, сподели в интервю за „РБК Дейли“ братът на босненския сръбски лидер Лука Караджич.

„Слуховете, че е обявил гладна стачка, са неверни. Той спазва специална диета“, разкри Лука Караджич. Той обясни, че „брат му чете много, основно православна литература“. Радован Караджич „не се смята за виновен и ще се бори докрай, за да изчисти своето честно име“, каза брат му. „Той защитаваше сърбите, живеещи в Босна, от физическо изтребление: кой знае колко от тях щяха да загинат, ако не беше моят брат и неговите съратници, които основаха през 1992 г. Република Сръбска“, заяви Лука Караджич.

„Сега той обсъжда с адвокатите стратегията на своята бъдеща защита, но за момента няма да разкривам детайли. На всички свои приятели и привърженици в Русия, а те не са никак малко във вашата страна, той благодари за подкрепата. За моя брат сега най-важното е да се прекрати натиска върху членовете на семейството му и близките приятели, които през всичките тези години живееха в невъзможни условия“, сподели Лука. 

На въпрос на „РБК Дейли“ дали разчита на нечия помощ – от страна на Русия, международната общност, сръбските власти, Лука Караджич заяви: „Ние преди всичко разчитаме, че именно руските медии ще покажат на своите читатели и зрители, а и на целия свят, истинската картина на това, което се случва и се е случило в бивша Югославия от началото на 90-те години на ХХ век“.

Той е убеден, че само Русия адекватно оценява ситуацията в региона. „Именно на Русия, укрепнала и икономически, и политически, се надявам аз и моето семейство, и целия сръбски народ“, заяви Лука Караджич и приветства искането на Москва да се закрие пристрастния Трибунал в Хага. Той отбеляза, че помощта, която е била предложена на брат му от премиера на Република Сръбска Милорад Додик е по-скоро морална, отколкото реална.

„Също така аз разчитам и на това, че Евгений Примаков /бивш външен министър на Русия/ публично ще потвърди факта за съществуването на договор между моя брат и американската администрация, която по онова време, през 1996 г., бе представлявана в бивша Югославия от Ричард Холбрук“, заяви Лука Караджич. На въпрос на „РБК Дейли“ за съдържанието на документа, чието съществуване се отрича през всичките тези години от САЩ, Лука обясни: „Този договор съществуваше, той не е измислен нито от мен, нито от моя брат, нито от когото и да било друг. Руските представители и конкретно г-н Примаков знаят за неговото съществуване“.

„Съгласно условията на договора, моят брат трябваше да се оттегли от всички постове, да изостави политиката и да изчезне въобще от обществения живот, без да се появява нито в медиите, нито на политически мероприятия, никъде. В замяна САЩ обещаха да не повдигат срещу него официални обвинения в Международния трибунал за бивша Югославия и съответно да не го арестуват“, разкри Лука Караджич. Той отбеляза, че брат му си е изпълнил ангажимента, а американците – не. „Честно казано аз не вярвах на тези „коубои“ от самото начало. Практиката показва: те почти никога не изпълняват поетите ангажименти“, допълни Лука Караджич. (БГНЕС)