Към 16:00 часа избирателната активност в област Ямбол е 23,52 процента. Гласували са 25 140 от 106 900 имащи право на вот в 31-ви избирателен район. Към момента няма нарушения на изборния процес. Проверен е сигнал за гласувал седем пъти с различни карти на машината избирател в секция в ОУ "Д-р Петър Берон" в Ямбол. Машината е била спирана и изключвана. Изпратената на място комисия категорично е установила, че няма такова извършено нарушение. Това съобщи на брифинг председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Биляна Кавалджиева.

В някои от големите секциите в Ямбол почти няма чакащи да гласуват, показа репортерска проверка на БТА. „Това е от десетилетия така и после се оплакваме, че държавата не върви. Според мен това е наказателен вот срещу политиците“, коментира Диан Бояджиев пред една от секциите в Математическата гимназия „Атанас Радев“. Мъжът допълни, че не пропуска да гласува.

ЦИК: 25.58% e избирателната активност в страната към 16 часа

На парламентарните избори през ноември 2021 г. активността в област Ямбол към 16:00 часа беше 25,08 на сто. Тогава са гласували 27 133 от общо 108 186 избиратели, показа справка на БТА в сайта на ЦИК. По-малко с 1286 са имащите право на вот в настоящите избори спрямо предишните.
За четирите депутатски мандата в област Ямбол на предходните избори се съревноваваха 123-ма кандидати. В днешната изборна надпревара участват 130 кандидат-депутати. Първоначалният им брой бе 131, но РИК заличи от листите един кандидат, по негово желание. Най-младият кандидат е на 22 години, а най-възрастният – на 74 години.

Избирателите в Ямболско днес гласуват в 237 секции. В 157 от тях вотът се упражнява с машина, а в останалите 80 – с хартиени бюлетини. Mобилните урни за избиратели с увреждания и поставени под карантина заради COVID-19 са пет. Разкрити са изборни помещения в трите болници в Ямбол и в следствения арест в Елхово. Седемнайсет задържани са заявили желание да гласуват. 
БТА