Партията на Кунева настоява за проверка на данните за подслушване на политици
Партията на Кунева настоява за проверка на данните за подслушване на политици / снимка: БГНЕС, архив

"Движение България на гражданите" ще внесе сигнал до прокуратурата с искане да бъдат щателно разследвани появилите си сигнали, че частна структура, паралелна на ГДБОП, подслушва общественици, журналисти и политици, включително членове на ръководството на Движението. Това обявиха на пресконференция говорителят на предизборния щаб Прошко Прошков и Тома Биков, който, според информацията, е бил обект на незаконно подслушване.

"Не става дума за това кой е бил подслушван, а за това, че е недопустимо това да се прави от частна структура, която се използва за политическа репресия", коментира Прошко Прошков. "Това означава, че държавата е създавала организирана престъпна група под ръководството на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов", допълни Биков. "Действия на МВР, по твърденията на неправителствената организация "Антимафия", ще покажат доколко служебното ръководство на министерството е независимо от ГЕРБ", каза още Биков. Той припомни, че през лятото на 2012 г. председателят на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева е изпратила запитване до тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов дали е била обект на подслушване. От МВР обаче отказали да дадат информация.

Прошко Прошков коментира избора на преброител на бюлетините за парламентарните избори и факта, че условията в поръчката предизвестяват победителя. Говорителят на предизборния щаб на "Движение България на гражданите" призова ЦИК обществената поръчка да се раздели на обособени позиции - една, за доставка на софтуера, и една, за преброяване. "Само с разделяне на хората, които изготвят софтуера и тези, които го използват, може да се гарантира честността на изборите", посочи той.

Прошков допълни, че "Движение България на гражданите" се присъединява към призива на неправителствените организации ЦИК да отвори кода на програмата за преброяването и разпределянето на мандатите. "Това ще позволи на независими неправителствени организации и на самите партии да направят паралелно преброяване и да проверят дали ЦИК представя верни данни. Ако както казват, че всичко е наред и работят за честни избори, да го направят, заключи Прошков.