ОИК и ЦИК крият резултатите от изборите по райони и секции, прехвърлят си топката
ОИК и ЦИК крият резултатите от изборите по райони и секции, прехвърлят си топката / Sofia Photo Agency, архив
ОИК и ЦИК крият резултатите от изборите по райони и секции, прехвърлят си топката
46438
ОИК и ЦИК крият резултатите от изборите по райони и секции, прехвърлят си топката
  • ОИК и ЦИК крият резултатите от изборите по райони и секции, прехвърлят си топката

Общинската избирателна комисия в Пловдив (ОИК) е взела решение да не предоставя резултатите от изборите по райони и секции. Това заяви за Дарик шефът на ОИК Илиян Иванов. Той не пожела да каже защо е взето това решение с мотива, че в момента документът не е пред него.

Според Иванов резултатите по райони и секции ще бъдат оповестени публично едва след балотажа. На въпрос защо искат да скрият от гражданите на Пловдив информацията за това как е гласувано в ромските махали и районите със смесено население, Иванов отговори, че такова било решението на ОИК.

Дарик се свърза и с говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Бисер Троянов в опит да разбере защо ОИК-Пловдив крие резултатите и дали това е законно. Троянов заяви, че ЦИК не може да задължи ОИК да предоставя резултати. Той бе категоричен, че тази информация ще бъде качена на сайта на ЦИК, но не се знае кога ще се случи това.

След разследване на Дарик, в типично балкански маниер, ОИК и ЦИК започнаха да си прехвърлят топката. От общинската избирателна комисия в Пловдив предоставиха извадка от протокола, с който решават да не предоставят информация за резултатите от изборите по райони и секции и да се изпрати запитване до ЦИК, дали съответната информация следва да бъде предоставена.

Запитването, обаче, е изпратено по e-mail и очаквано в ЦИК се оказа, че не са го получили.

За Дарик говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Бисер Троянов заяви, че на e-mail-а на комисията пристигат по 1000 писма дневно и той няма информация да има запитване от ОИК-Пловдив. Въпреки това бе категоричен, че на Пловдив ще бъде отговорено, но не може да каже кога ще се случи това.

Други новини от Пловдив