Калфин: Армията не трябва да е сведена до подразделение за участие в натовски мисии
Калфин: Армията не трябва да е сведена до подразделение за участие в натовски мисии / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Калфин: Армията не трябва да е сведена до подразделение за участие в натовски мисии
45294
Калфин: Армията не трябва да е сведена до подразделение за участие в натовски мисии
  • Калфин: Армията не трябва да е сведена до подразделение за участие в натовски мисии

Кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин заяви, че българската армия не трябва да бъде сведена до охранителна армия и до подразделение за участие на натовски мисии. Претендентът за държавен глава се срещна с представители на организацията на офицерите от запаса. По думите му в момента реформата в българската армия се изразява в съкращаване на състава й, а всъщност трябва да се създаде боеспособна армия. Калфин застана зад идеята да се създаде закон за резерва, както и да падне таванът на пенсиите на офицери от
резерва.

„Това, което в момента се случва, е, че ние имаме подразделения, които участват в натовски операции на три групи: едните са в подготовка, другите са в мисия, третите почиват и се ротират трите групи. И там отива основното внимание в армията", коментира Калфин.

Той допълни, че мисиите, в които страната ни участва, са свързани основно с охранителна дейност.

„Аз не мисля, че българската армия трябва да бъде сведена до охранителна армия и до подразделение за участие в натовски мисии", заяви Калфин.

По думите му българската армия трябва да бъде боеспособна.

„Българската армия трябва да разглежда националната сигурност не само като участие в задгранични мисии. А цялата тази част на българската армия в момента е да не кажа подценена, тя е изцяло забравена и всички усилия, ресурси са насочени към участието в мисии. Това за мен не е начинът, по който българската армия трябва да се развива, още повече че участието в колективна система за сигурност, каквато е НАТО, не означава ликвидиране на целия останал отбранителен капацитет", категоричен е претендентът за президентския пост от БСП.