/ Етнографски музей
Историческият музей в Стралджа обяви дарителска кампания за нови експонати в етнографската си сбирка.

Даренията могат да бъдат предмети от бита, монети, народни носии, занаятчийски инструменти, документи, снимки и други старинни предмети, съобщи пред журналисти директорът на културната институция Снежана Вълкова.

По думите ѝ, самият музей е сравнително „млад“ – открит е на 8 ноември 2009 г., по повод на 40 години от обявяването на Стралджа за град. Помещава се в сграда, която е паметник на културата, построена през 1893 г. за житен склад от търговците Яни Костов и Васил Михайлов. Всички експонати са дарени от жителите на Стралджа и това е факт, с който музеят особено много се гордее, каза Вълкова.

Сред ценните музейни експонати са народни носии от региона, кукерски костюм с маска от началото на миналия век, отличия на участници във войните, копие на документа за назначаването на Пейо Яворов за началник на пощата в Стралджа през 1898 г., както и пощенските везни и сметачната машина, с които е работил.

Историческите сведения сочат, че поетът прекарва една година от живота си в Стралджа – от август 1898-ма до август 1899 г. той е началник на местната пощенска станция и телеграфист.

Смята се, че престоят му е повлиял за написването на две от знаковите му произведения – стихотворението „Арменци“ и поемата „Градушка“, каза за още директорът на музея.
БТА