Сл. Бинев: Това правителство не може да инвестира правилно, то може само да взима
Сл. Бинев: Това правителство не може да инвестира правилно, то може само да взима / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Сл. Бинев: Това правителство не може да инвестира правилно, то може само да взима
51469
Сл. Бинев: Това правителство не може да инвестира правилно, то може само да взима
  • Сл. Бинев: Това правителство не може да инвестира правилно, то може само да взима

Отстраняването на двама министри е опит на премиера Бойко Бориов да прехвърли към тях вината за неуспехите в собственото си управление, каза Слави Бинев в предаването „Седмицата" на Дарик. Случилото се в Катар е огромен протоколен гаф, смята евродепутатът, който също готви свой политически проект. Според Бинев е недопустимо да се вземат пари от Сребърния фонд, за да се връщат дългове. „Това правителство не може да инвестира правилно, то може само да взима, да ограбва парите и това го доказаха. Глупаво е въобще да се помисли, че то може да се справи по този начин. Мисля, че тъй като НС ще отхвърли това искане на Борисов, (защото това е разумната политика, защото вече наистина хората ще ги подгонят с геги), той ще отиде на предсрочни парламентарни избори и ще избяга отново от отговорност", каза Бинев.Ето какво още каза той в "Седмицата" на Дарик:

Аз съм един от инициаторите към момента и във всички случаи тук няма да бъде важна личността в тези партии или в тези организации, или както искат да ги наричат хората, тук ще бъде важно те да бъдат съставени наистина от личности. Личностите сами по себе си трябва да бъдат такива, които да не са свикнали да бъдат водени за ръка. Това са хора корави, хора, които са успели, хора, които са се борили са успеха си. Те не са някакви хора, които чакат някой да им подаде нещо.

Хайде да се върнем на тази тема след малко, тук само уточнявах терминологията, и да започнем с нещо, което изглежда няма никакъв шанс да пробие българските вълнения. Сега, логичните въпроси, които се чакат към вас да ги задам е за промените в правителството какво мислите, да развиете силните си тези за медиите, но хайде да започнем с вашето събитие тази седмица. Вие сте се хванали да направите шаха учебен предмет в европейските училища.

Не, това е една от многото задачи, с които съм се хванал, така, една от многото задачи...

И прокарвате тази седмица, нали мина последно събирахте подписи в европарламента, декларация за въвеждане на шаха в програмите на европейските училища. Европарламентът прие декларацията, нали?

Европарламентът прие декларацията, която е първата декларация този мандат, приета, инициирана от българи, не с участието на българин, а инициирана от българи.

Каспаров дойде...

Това опровергава всички политически анализатори, че независими депутати нямат влияние. Напротив, до голяма степен в европейските институции се отчитат личните качества на хората, а не тяхната партийна принадлежност.

А какъв е смисълът обаче от това? Сега ще кажат то цялата работа втасала и европарламентът се занимава с това да учим шах в училище?

Няколко са, така, важните моменти. Първо, за мен беше изключително важно да проверя своя личен авторитет пред европейските институции. Това беше важно за мен във всички случаи, до голяма степен. Второто и най-важно нещо е, че ние трябва с всичко, което имаме като възможност, да се опитаме да инициираме дейности и да покажем, че ние участваме в решенията на европейските институции, защото се оказва и се внушава, и то най-лошото е, че от най-високо ниво, от управлението, че ние едва ли не сме отишли само да слушаме и да внимаваме какво ни се праща от Европа...

Аз ви питам за съществото на това решение. Защото със сигурност в много държави в Европа ще си кажат на фона на кризата, най-малкото с ирония ще кажат "гледай сега се евродепутатите в парламента"...

Това може да го каже само човек, който не е чел препоръките за решения в европейските институции, които бяха написани от моята колежка Правез Береш, която беше написала на едно от първите места... това е инвестиране в иновации, технологии и обучение. Каквото и да говорим, шахът е, така, една междинна, има една междинна категория между спорт и между наука, между това ние да тренираме децата да мислят логично, да търсят честната победа, а не, уредената партия, и в същото време да знаят тези комбинации, защото животът е много подобен на играта. Хем трябва да я разбираш, хем трябва да ти върви. Не може нито едното, нито другото.

Това вие практически си представяте в какво време напред, ето, училището тук до нас от кой клас да се учи шах?

Не, това не е най-важната тема, с която се занимава Европейският парламент. Значи това е една от много теми, с които се занимава...

Не, това понеже е вашата тема, затова почвам и тази седмица вие сте постигнали малка победа...

Да, наистина една победа, която би могла да бъде, така, може би... тъй като между другото трябва да ти кажа, в България има един вакуум на добри новини, би могла да бъде поета от медиите, защото те очакват такава... няма добри новини, а в същото
време някак си...

Ама какво практически ще стане? Какво практически ще стане? От кой клас до кой клас ще се учи шах?

Не, това още не е установено от комисията. Тепърва ще бъдат разработени технологиите, по които ще бъде въвеждана тази програма, и тя е свободно избираема.

Тоест тази декларация...

Аз бях против това тя да бъде задължителна, защото аз идвам от свят, който всичко, което не беше задължително беше забранено. Мисля, че ти го хвана него, така че напълно нормално е да сме против това.

Сега да изброим аз какво намерих, че прави европарламентът тази седмица. Да видим дали дневният ред на Европа съвпада с дневния ред на България. Първо, започвате с минута мълчание за жертвите в Сирия. След това преминавате през отчет на срещата на върха, на която се взеха финансовите решения, включително за Гърция.

Това е едно от най-важните решения.

След това пак минута мълчание за пътното произшествие в Швейцария.

Сайта да не забравиш.

Специална комисия... аз карам подред. Специална комисия по организираната престъпност, от...

Точно така.

...която дойдоха новините да се прави тип гражданска конфискация без присъди, както у нас...

Те бяха борба с мафията...

След това се занимавахте...

Тук сигурно трябва да отидат в една банка...

...със забраната за внос на говеждо месо от САЩ и от Канада, такова, което е третирано с хормони. Тази забрана, парламентът казва да бъде продължена. След това се занимавате с лечението на диабета, тъй като надхвърля...

Така е.

...десет процента от общите разходи за здраве в Европейския съюз. Минавате през интернет страницата в Нидерландия...

Ксенофобския сайт.

...насочена срещу България. Критикувате слабостите на президентските избори в Русия на 4 март. И накрая обсъждате последствията от атаките на израелските сили срещу палестинските телевизионни станции.

Така.

Е това е правила Европа тази седмица.

Това не е правила Европа тази седмица, това е една част от това, което е правила Европа...

Това е дневният ред на Eвропейския парламент.

Това е дневният ред на Eвропейския парламент. Европа се занимава със страшно много други неща и текат паралелни задачи по много комисии, по много делегации. Много допълнителни срещи, които са свързани въобще с търсенето и налагането на нови пазари. За да дойде един документ, който да бъде гласуван в Европейския парламент и да бъде разглеждан въобще на парламентарно ниво, той трябва да мине през няколко комисии, не през една. Много малко са документите, които могат да бъдат разгледани само от една комисия. Има... има доклади, които трябва да минат през няколко комисии. Примерно през моята Екон... почти всички доклади минават, да не кажа всички, по простата причина, че трябва да бъдат финансирани, който и да било проект. Трябва да минат през... тези, които са свързани с външната политика, трябва да минат през външната политика. Тези, които са от бюджета на... независимо какъв е докладът, независимо дали е свързан с екология, със здравеопазване или с наука и т.н. Тоест зад всичките тези неща, които вие виждате, седи много работа и много подготовка.

Кое... кое от всичко това най засяга България, извън общата декларация, че холандците не са прави, нали, това беше широко изразено.

Не, ще ти кажа...

Кое, кое... къде е връзката?

Ще ти кажа нещо много интересно между другото, защото дадох едно много интересно интервю за един, за една холандска медия, в което казах, тъй като те ме питаха защо, какво мисля за холандския премиер. Аз казах, че той е объркан човек и може би наистина неговата идея за България се гради върху контактите му с премиера и поради това мрази българите, защото наистина... или президента. Защото е напълно нормално, когато види, че някой, който се представя за ирландска пастирка, дойде със своя чобанин, е напълно нормално да имаш такова отношение към тези хора и те да претендират, че това е елитът на страната. Значи, представи си нас за какви ненормални ни мислят, за какви ненормалници. Напълно нормално е той да бъде един объркан човек. Аз им казах "не, не е така, ние, българите, сме добри хора. Просто в момента нещата са подменени и има страшно много хора, които участват в тази манипулация. До голяма степен са виновни медиите, до голяма степен са виновни и вашите посланици или вашите представители, които одобряват или по някакъв начин протоколният език, който вадят, защото то е напълно нормално, се
опитва да бъде интерпретиран от медиите. Не може така. Не е така. Ние не сме такива хора. Тези са най-лошите хора, които вие може да имате предвид, но това е, което е избрано в момента за жалост. С помощта на фалшифициране на избори, с подмяна на общественото мнение и т.н.". Защото в момента се обърна наистина, трябва да ти кажа, че пирамидата се обърна. Значи, обществото трябва да контролира управлението чрез медиите. А в момента управлението контролира обществото чрез медиите. Обърната е... обърната е, цялата пирамида е обърната. Това е най-опасното нещо и най-лошото нещо, което може да се случи на една държава. Това е проблемът, който нас ни засяга. И аз между другото го повдигам този проблем, защото ме питаш, нали, кои са проблемите, които най-много ни засягат. Това е проблемът, който ни засяга, защото проблемът не е в държавата. Това е следствие, което се случва в България. Проблемът се нарича управлението на Бойко Борисов. Това е големият проблем. Там трябва да се лекува туморът. Там е проблемът, който трябва да бъде изкоренен, за да се оправи тази държава.

Като стана дума за Бойко Борисов, четох, че сте били съпредседател на тазгодишното издание на форума "Кран Монтана", това е...

"Кранс Монтана".

"Кранс Монтана". Той не се прави само в...

Не, не, той се прави...

...Швейцария, той се прави на различни прави.

Разбира се. Той даже... края на юли мисля, да, че ще има пак в Баку.

Той е вторият по значимост след известния давоски форум. Та тази година съпредседател Слави Бинев, предната не, а по-предната година "Кранс Монтана"
дава международната награда на своя форум за усилията и ангажимента в борбата с корупцията и организираната престъпност в България на Бойко Борисов. Така да се каже, когато се каже "Кранс Монтана"... връзката между Слави Бинев и Бойко Борисов.

Не, трябва да ти кажа, че в голяма степен тези форуми окуражават всяка една инициатива на някой, който би могъл да промени нещата за по-добре. Защото всъщност действително Бойко Борисов дойде с желанието и с една голяма измама, че е част от нещо ново, нещо по-различно и т.н. Истината е, че БКП в последните или БСП както се прекръсти по-нататък, в последните 23 години просто си избират съперника, по възможност най-некадърния... дали му дават банка или на него, или на неговата приятелка, дали го правят генерал, дали създават цялото алиби около него, за да може той да се пласира по някакъв начин, създават този опонент и след това го премахват тогава, когато вече му изтече неговото време, в което той се наака, нали, образно казано. Случаят е такъв, случаят и в момента е такъв. Бяха излъгани, европейските партньори на България бяха излъгани, че това е новата фигура и че това е новата личност. Аз, разбира се, написах писма по тези въпроси към европейските авторитети, в които питам и искам да ми бъде отговорено еднозначно - наистина ли те смятат, че флагман на демокрацията в една страна от Европейския съюз, член на Европейския съюз, може да бъде комунист, генерал и шеф на полицията. Това ли е флагманът на демокрацията? Та тези хора работят със съвсем други технологии. Тези хора носят опасност да вкарат, да впримчат истемата да работи за тях. В момента не те слугуват на народа, а обществото слугува на душевността на тези хора. Това е най-опасното нещо.

Не, интересно как изглежда участието ви в "Кранс Монтана", при положение че предната година те награждават Бойко Борисов, сега идва човек, който... четох изказването ви там, който сравнява управлението в България с арабските режими...

Да, точно така.

...които са свалени, нали, с арабската пролет, нали...

Аз там повторих много от тезите, които...

А тези, същите хора, са го наградили предната година в "Кранс Монтана".

Ами това беше, така, моето връщане към тях по този въпрос, за да им подскажа, че ние следим тези процеси и че те могат да бъдат лесно излъгани, но ние не. Българинът не е толкова доверчив, значи, колкото изглежда. Значи, в момента, каквото и да си говорим, трябва да има алтернатива, която да върне естественото развитие на нещата. Не може те да бъдат изкуствено поддържани и да бъдат вкарвани в... да има изкуствена или контролирана опозиция в България. Не може. Защото всички, които искат да ги назначат в момента като опозиция, независимо дали това е Кунева, независимо дали това е Сергей Станишев и т.н., са хора, които са показали какво могат до момента, че могат... Значи, те не знам как намериха единствения по-некадърен човек от тях, който да бъде... който да може да ги реанимира и да ги върне отново като някаква възможност. Това е недопустимо. Човек може да сбърка един път, но да повтаря грешката си непрестанно, това е недопустимо. Това е просто смешно.

Ще се върнем на българските теми, но понеже говорим за "Кранс Монтана"...

"Кранс Монтана" е, пак ти казвам, политически... не бъркай протоколния европейски сленг, протоколния европейски сленг не го бъркай с лично одобрение. Много от хората, много от хората, примерно, които отиват на стола на премиер или президент, като започнат да им лазят всички в краката, нали, клиентелистите, като започнат да им лазят в краката, си мислят, че това е лично одобрение към тях. Те не могат да разберат, че в същото време това е одобрение към стола, на който седят. Той е получил тази награда не заради неговата страхотна личност, описана от медиите и героизирана от опозицията и от нейните глупости, а просто защото той седи в момента и представлява премиера, той представлява България в момента, за което е напълно нормално хората да казват "абе, вие сте луди хора, бе".

Сега, понеже вие сте в групата, която трябва да подготви проекторешение на Европейския парламент за разширяването на географския обхват на Европейската банка за възстановяване и развитие към страните от Южното и Източното Средиземноморие, т.е. към арабския свят. Вие смятате ли, че Европа трябва да даде от парите си на арабите чрез Европейската банка, и тя вече да стане европейско-арабска банка?

Сега, тъй като аз го подготвям този доклад, се запознах много плътно, защото наистина тук имаше, така, изказвания много силни на политическите партии, които са против това да има екстензивно развитие на Европейската банка за възстановяване и развитие. Значи... и те са абсолютно прави, защото това би означавало, че ние фактически харчим пари за нещо, което не е свързано с проблемите на Европа. Но това не е така, защото... аз им казах и така, че когато един човек критикува, той е длъжен да се включи. Има право да критикува само този, който е готов да се включи. Другите нямат право да се обаждат. Значи, не може ние да участваме активно, да се опитваме по някакъв начин да ръкопляскаме на тази арабска пролет, а в същото време да седим настрана, когато тя трябва да решава тези проблеми, на първо място. На второ място, европейската банка, тъй като аз подготвям доклада, я накарах да гарантира, че тя ще го направи със собствени резерви, а не на базата на акционерното участие на страните, т.е. няма да бъде нужно да се дават пари от европейския бюджет, допълнителни пари, по никакъв начин.

Тя какви собствени резерви има тази банка освен...

Тя е участник в банката, тя е участник в банката и тя има печалба. Така че самата банка...

А, става дума Европейската комисия с нейните...

...самата банка ще се самофинансира по този проект. Самата банка ще се самофинансира по този проект. При това има нещо друго. Не трябва да се забравя, че ако за нас е някаква тайна, че политиката е икономика и обратно, в света това е ясно.

А за какво точно ще се дадат тези пари?

Разбира се, че за налагането на демокрацията. Не за друго, защото... в смисъл такъв - много от тези страни след премахването на един режим просто не... са склонни да не... независимо че заложиха на картата на демокрацията, като обоснование да скочат срещу старите режими, всъщност се видя, че става дума за разплата между някакви фамилии.

Добре, ама тези, които ви слушат внимателно, ще кажат "досега Слави Бинев казваше, че България има проблем с демокрацията, сега казва европейските пари ще се дадат на арабите за демокрацията, а всъщност може да бъде разширен този географски обхват".

Аз поставям този въпрос. Аз имам изказване...

Унгария например казват също, че била имала проблем.

И България, България.

Не, споменахме я вече.

Значи, само да ти кажа.

Не трябва ли... Аз Европа питам...

В момента... аз имах много сериозно изказване пред Европейския парламент, не знам дали си го гледал, в което казах така: Ако Европейският съюз наистина не вземе мерки преди поемането на доклада, ако Европейският съюз наистина не вземе мерки, в България ще има европейска пролет и това ще бъде унизително... унизително за страна - членка на Европейския съюз, защото...

Тогава излиза, че в доклада, който вие пишете, трябва да напишете да не се дават парите на арабите, да се дадат на българи, унгарци и други държави, които според вас имат проблем с демокрацията.

Аз съм го споменал, разбира се, че съм го споменал.

Тоест сега последно ще напишете ли да дадат на арабите или не?

Аз съм го споменал. Ако това ви интересува, аз съм го споменал, може да го видите в моя рапорт, между другото това го има във видеото, когато съм говорил по въпроса. Аз казах действително, че в моята страна има същите такива проблеми и Европейският съюз трябва да се намеси.

Тоест арабите не са случили, така да се каже, на докладчик по въпроса да им дадат ли пари от Европейската банка, защото парите ще останат в Европа.

Значи, тъй като бюджетът... това не засяга... това пак не засяга Европа. Това засяга Европейската банка за възстановяване и развитие. Не го бъркай с Европейската инвестиционна банка, която разглежда геополитически и геоикономически проекти. Тя е много по-голяма. Европейската банка за възстановяване и развитие е банка, в която участват над 60 държави. Тя... не участва само Европейският съюз. Европейският съюз има три процента. Той, дори и да гласуваме против, макар че ние сме длъжни чисто политически да гласуваме за, това ще си бъде взето като решение, това трябва да бъде ясно, по простата причина, че тя е акционер в рамките на три процента.

Да продължим с активностите. Миналия месец бяхте, нали, през февруари, бяхте в Бангладеш. Сега пак тези, дето ни слушат, казват "какви теми изобщо се обсъждат в Европейския парламент". Но там сте се срещнали с Нобелов лауреат за мир 2006 г.

Да, професор Юнус.

Мухамад Юнус. Той е направил банка с 2 милиарда долара мисля, че беше...

2 милиарда долара, да...

Да, и раздава пари за микрокредитиране на дребни предприятия.

Това е може би...

Такива модели могат ли да работят в Европа, в България?

Не, за България, не, за България не би могъл да работи този модел, защото той има много голямо социално приложение в Бангладеш. Първо там до голяма степен това е финансиране на домакинствата. Това е много странно нещо, защото той смята, че жените са много по-изрядни платци. Те, когато правят престъпление, правят много голямо престъпление или не правят престъпление. Тежките престъпления, това е много дълга история, няма смисъл сега да го обяснявам, значи те са свързани с... до голяма степен залогът там е това, че той иска да обучава хората. Той не дава пари само на хората просто ей така срещу някаква ипотека, тъй като това не са гарантирани заеми...

Много българи съм чувал да се сравняваме с Бангладеш. Нали, така, има една приказка - България е зле като Бангладеш, нали. Ако това е така, значи да видим може ли да се вземе някакъв модел оттам като разрешение, защото много хора ще ви кажат, че има социални слоеве в България, които живеят по подобен начин.

С него, с него си говорихме по тези проблеми и трябва да ти кажа, че там демокрацията е малко по-напреднал стадий, което е най-странното. За жалост. Казвам го за жалост не за друго, а защото действително там всеки, който има желание, въобще има някаква позиция по всякакви въпроси, може да я изрази. Едно от нещата, които говорихме с професор Юнус, ние надълго и широко говорихме, защото, така, сме, общо взето, братя по оръжие, да го наречем, аз съм съм се опитвал да правя школа за хора, за бизнес лидери, които много от тях успяха да се... да стане нещо от тях, но той самият, цялата финансова система е била по този начин - обучение на хора и създаване на икономически активности. Това е може би най-важното нещо за там. Трябва да ти кажа, че в много отношения Бангладеш ни превъзхожда. За жалост, пак го казвам, за жалост. Това е най-ужасното нещо, с мъка на сърцето го казвам. С мъка на сърцето, защото ние, ако не се хванем в ръце и не махнем с ръка върху тази лъжа, която се сервира 23 години, ние ще продължаваме да ставаме жертва на това. Трябва веднъж завинаги да излезем от омагьосания кръг, в който ни завъртат казионните партии в момента. Трябва действително да излязат хората, които не искат да слугуват, които не искат да мъркат в краката на следващия диктатор, да излязат напред и да бъдат наистина хората, които по всякакъв начин да изискват от управлението. Медиите не трябва да бъдат толкова жалостиви към управлението. Те трябва да бъдат изключително осторожни по всеки един проблем, за да може те да не допуснат грешка. Да окуражават всяка алтернатива. Не да казват "няма алтернатива, няма алтернатива". А когато алтернатива някаква се появи, макар и, да речем, не толкова, защото няма как алтернативата да се роди изведнъж, от въздуха, и тя да бъде съвършена, да се роди някаква алтернатива и тя да не бъда окуражена, а да бъде... а да има всякакви желания по този въпрос тя да бъде потисната, стъпкана. Което между другото създава впечатлението... в един изключително лош модел за нашите деца. Аз пак ти казвам, нашето поколение е излъгано, това е ясно. Трябва да го направим за нашите деца. Те трябва да растат горди. Иначе ще се самопоробят, те ще се самопоробят, те ще си мислят, че най-добрият човек е този, който служи добре и слугува добре на гадния диктатор, който може да го мачка, да го обижда, да му казва, че е лош материал, да му казва, че е куче, да му казва, че е псе, да му казва, че е подличко забогатял, а хората да няма какво да ядат. Това е нещо, на което трябва да се сложи точка.

Кога ще е учредителното събрание на алтернативата "КПД на успеха"? Сега, нали, заглавия има... има нещо симпатично в него, ама защо сменихте да не е ГОРД, заради споровете...

Не, ГОРД работи.

ГОРД остава движение...

Не, не. Значи, ГОРД остава и във всички случаи ГОРД ще бъде една коалиция, може би с участието...

Не, защото нали имаше нещо, че някаква друга партия щяла да се казва ГОРД.

Не, виж, аз трябва да ти кажа следното нещо. ГОРД е големият проект, истинският проект, важният проект. Защо? По една-единствена причина. Според мен в момента тук не става дума за някаква политическа ориентация - ляво, дясно, горе, долу или т.н. Тук става дума за всички хора, които не са готови да се подчинят, независимо дали са богати или бедни. Защото достойнството и богатството на духа е тук, в сърцето, в душата. То е там. Човекът, който седи с гордо вдигнато лице, той може да няма една стотинка в джоба си. Може да бъде най-големият богаташ и пак да ходи да проси, да се милва и да бъде слуга. Значи, богатството и поведението не е свързано с...

Ясно, движението остава.

То е...

Но правите партия, за да участвате в изборите, защото това е моделът, по който може да се участва...

Това, разбира се, че ще се превърне в една коалиция, отворена за всички хора, които не са участвали...

Така.

Има три основни правила човек да бъде част от това нещо - да не е участвал в управлението досега, защото той е доказал своята импотентност, всяко едно управление дотук, което е било, на първо място...

Това не е ли крайно? Сега, защо...

Добре, значи...

Има много читави хора, които...

... ще коригираме тази своя крайност, ако толкова пък чак се налага. На второ място, да са хора, които искат...

Защото четох Любен Дилов-син, че ще бъде вътре, ами той...

За секунда само. . .

... също беше в парламента.

Нека да кажем трите важни неща, после ще се спрем на тях, ако някъде, разбира се, има някакви корекции, които могат да се кажат. Значи, първо, да не е участвал в управлението. Любен Дилов никога не е участвал, но после ще се върнем и на това. На второ място, да са хора, които желаят успеха. Може да не са успешни, но да желаят успеха, да не желаят да са роби. И хора, които да имат достойнство, хора, които да имат достойнство, хора, които да не са готови за някаква виртуална услуга...

Това, второто и третото не са много измерими, г-н Бинев. В смисъл, че може да има различни разбирания...

Мога да ти покажа и поименно да ти кажа всеки един журналист, който не изпълнява тези функции. Мога да ти кажа всеки един собственик на медии, които по принцип не покриват този шаблон, мога да ти ги покажа поименно, нали. И те са видни, обществото не е толкова сляпо.

Сега, то може би е по-логично медиите да не участват в партиите, нали, или в движения.

Не, не, разбира се, че...

Нали това е по-логичното, т.е. изобщо няма да са кандидати...

Не, разбира се, разбира се, но тук говорим за... тук говорим за една революция, тук говорим за едно въстание на всички хора, които искат да живеем по друг начин, искат да живеят достойно. Само достойният човек може да бъде...

Е, да, тук се...

В кое се...

Значи, ако се прави революция, партия не трябва, нали? В смисъл... да, Вие тръгвате да правите партия, т.е. ще действате в рамките на модела.

Не, не, момент, момент, само секунда. Виж, революциите вече нямат такова действие, което е това, което ние сме учили от учебниците. Не е задължително да избиеш всички, нали... защото това не е демократична революция. Говорим за една революция в съзнанието на хората, защото те трябва да се променят. Те трябва да разберат, че всъщност тяхното мижитурско поведение трябва просто да го захвърлят. Те трябва да отидат и да кажат... да бъдат претенциозни към ръководителите. Те не могат да им прощават така. Те трябва да бъдат претенциозни към ръководителите, да кажат...

Сега прагматичните въпроси. Кога правите учредяване на партията?

В края на април.

В края на април я учредявате?

Да, точно така.

Тя ще участва на следващите избори?

Във всички случаи.

Ще се казва "КПД на успеха"?

Не, ще се казва ГОРД, коалиция. В нея ще има страшно много партии и, разбира се,
и много хора.

Т.е. ще направите партия, която ще стане част от коалицията ГОРД.

Точно така.

Това е планът ви за участие в изборите?

Точно така, и ще има страшно много хора, които със своя авторитет... Защото, каквото и да си говорим, има партии, които имат един вагон хора, а има авторитети, които могат да бъдат последвани от страшно много хора...

Сега, четох в интернет публикации, където включват и вашата партия към проруските партии.

Не, виж, значи, всичко ще се прави, всичко възможно ще се прави...

Руснаците щели да дадат 50... аз ще питам след малко г-н Чукарски, той ще участва също... 50 милиона евро били приготвили руснаците за български партии...

На този въпрос може да ви отговори само този, който го е написал, и никой друг.

Подкрепяте ли "Белене"? ГОРД ще подкрепи ли "Белене"?

Във всички случаи ние трябва да имаме една много ясна и конкретна политика какво ще се прави и защо ще се прави.

Ами, аз затова Ви питам.

Разбира се, разбира се...

Подкрепяте "Белене"?

...че "Белене" трябва да се довърши. Няма какво да говорим по този въпрос. Това е личното ми мнение по въпроса.

Тоест тук можете да се окажете на едно мнение с премиера.

На премиера кое му е мнението? И към кой момент ме питаш. Защото премиерът има 700-800 хиляди мнения само в последната седмица по всеки един от въпросите. Той казва едно, след обед казва друго...

Той казва, че не трябва да се загубят парите.

... а вечерта казва, че няма нищо общо.

Казва, че не трябва да се загубят парите, нали, което навява на мисълта, че...

Не ме интересува какво казва премиерът, защото то е доказано, че каквото и да каже, е пълна лъжа. Няма просто как да внимавам в неговите думи, защото за мен те нямат никаква стойност. И отдавна трябва да са загубили стойност за нормалните хора. Защото тези хора между другото им се придава... те за мен са една лека кавалерия, повярвай ми. Дори и между другото криминалната, така, как да ти го кажа... което... е хиперболизирано дори криминалното им минало, защото аз не вярвам, че един човек, който е... е правил нещо друго, освен да отваря вратите, дори на криминалитета. По простата причина, че дори да си в тази част, аз не съм голям специалист по криминалитета, но смятам, че който и да било там, той има характер, трябва да си с характер, за да си някой, част от управлението на това нещо... Истината е, че премиерът не може да... Управлението е най-важното нещо. Ти можеш да допуснеш грешка, но не можеш да не поемеш ангажимент, не можеш да не поемеш отговорност. Той не пое отговорност по нито един проблем, който може да застраши по някакъв начин неговия илюзорен имидж...

Да минем по актуалните теми в България. Промяната...

От това по-актуална тема, по-актуална тема от тази, която повдигам в момента, няма. Защото на тази лека кавалерия политически анализатори, социолози... се опитват да придадат и да вдъхнат тежест, а тези хора, между другото падат в очите ми по простата причина, че... той просто им взема от авторитета, който те имат пред обществото, защото всички знаят, че това е един неспособен човек... да се справи с никакъв проблем. Значи трябва да е ясно - всички хора, всички некадърници, които се извиняват, всички хора, които са глупави, които не могат да се справят в проблемите, да останат в... в ГЕРБ или която и да било креатура на БКП, която е направена. Тези, които искат да се справят с нещата, тези, които искат да се борят за живота си, които искат да носят ангажимент върху своята съдба, да отидат в ГОРД. Това е, което трябва да се случи...

Защо според Слави Бинев си тръгват двамата министри - Трайков и Константинов?

Мисля, че това е илюзорна реакция на министър-председателя, който, махайки, така, двамата човека, иска да прехвърли към тях цялата вина за неговото неуспешно управление. Рибата мирише откъм главата. Те не са проблемът. Те са следствие на проблема, наречен управлението на Бойко Борисов. Това е проблемът.

Точно преди година сте бил в Катар като евродепутат. Та е интересно как гледате на...

По-добри срещи от тях...

Е, по-добри. Защо, срещнаха се с емира, с премиера...

Много интересното е обаче, че те не можаха да се срещнат като че ли с... извън, нали, тази... Знаеш каква какафония стана там, нещо, което между другото е типично за управлението на Борисов. Това е типично, това е някаква страшна какафония...

Да, но беше дадено обяснението, че не е била отчетена спецификата на арабския свят - от това, че рано не ставали...

Запомни едно нещо от мен - Борисов...

...  през това, че емирът командва всичко...

... да види писмо, написано с кръв върху кожата на... от сънародник, върху кожа от сънародник, ще го разчете като добра новина. Повярвай го от мен. Значи, ние трябва да сме... И медиите ще му помогнат. Повярвай го от мен и не го допускай... тази грешка, никога. Значи, това са глупости. Това е един пълен протоколен гаф, който между другото отгоре на всичкото трябва да бъде пришит на външния министър, а не толкова на всички останали и т.н., защото този човек отговаря за протокола. Каквото и да говорим в момента... А най-големият проблем... пак казвам, те са следствието на този проблем, проблемът идва отгоре. Рибата мирише откъм главата. Колкото и да се опитва да прехвърля всички проблеми и само да поема наградите, рязането на лентичките или каквото и да било друго, това не може да спаси от това хората наистина да разберат, че всъщност става дума за едно некадърно управление. Ние просто трябва да сложим точка. Ние трябва да се обърнем към нещо. Ако човек иска да успее, ако човек иска да успее, трябва да се обърне към ГОРД. Разбираш ли, просто той трябва да бъде горд и достоен човек, да желае успех. Ако иска да слугува, ако иска да продължи неговият живот по този мизерен начин, както ни го сервират в момента, нека да си играе с всичките креатури, които създадоха БКП, независимо дали се
наричат СДС, независимо дали се наричат ГЕРБ.

Виждате ли в тези, които пишат правилата в Европа, причината за това, че яйцата в България са скъпи?

Дали виждам причината в Европа?

Ами, като... тук обяснението е, че понеже Европа иска кокошките да са щастливи, яйцата стават скъпи...

Аз пак ти казах, обяснението е... има хора, които се справят с проблемите... само ще ти кажа какъв е проблемът. Щастливите кокошки са други. Също така и щастливото правителство е друго. Това... едното няма нищо общо с другото. Всичко в България е една голяма манипулация, всичко в България е една голяма манипулация и невъзможност за справяне с тази манипулация... ако не се участва в нея. Това е. Дори знаеш ли, че примерно най-големият... това е невероятно. Премиерът каза нещо уникално. Каза, че добре, че депутатите ги е страх от него. Ти представяш ли в Бундестага да излезе Меркел и да го каже това нещо? Ами, тя след 15 секунди трябва да си е подала оставката по простата причина, че... представяш ли си изпълнителната власт да отиде и да каже, че законодателната трябва да я е страх от нея. Същото нещо е с дървопреработвателите. Представяш ли да спре една индустрия заради това, че някой изнася единствената суровина, която енергийно... единствените предприятия, които работят тази суровина, в момента я изнасят навън и спре индустрията и не правят мерцедеси или беемвета? Какво ще се случи на този, който участва в тази конспирация, а, как мислиш? Дали тук няма да бъде... дали Емил Димитров няма да се наложи да прави лицеви опори пред... където и да било.

Трябва ли България да вземе парите от Сребърния фонд, за да върне дълговете си, евентуално да построи нещо?

Недопустимо, недопустимо, недопустимо. Ще ти кажа защо. Първо, защото това правителство не може да инвестира правилно. То може само да взима парите, да ограбва парите, защото... и то го доказа вече. Глупаво е въобще да се помисли, че то може да се справи по този начин. Аз мисля, че тъй като Народното събрание ще отхвърли това искане на Борисов, защото това е разумната политика, защото наистина хората ще ги подгонят с геги, вече наистина ще ги подгонят с геги, и тъй като ще се отхвърли това изискване, той ще отиде на предсрочни парламентарни избори и ще избяга отново от отговорност. Това е моето мнение.

Тоест Слави Бинев предполага, че ще има предсрочни парламентарни избори по искане на премиера Борисов?

Да, защото премиерът е свикнал...

Кога?

... да участва само в уговорени мачове и той ще гледа да си уреди и този мач, за да може...

Кога го виждате?

... това, което ще му се срути на главата, да го отложи с 4 години.

Тоест кога го виждате?

Аз смятам, че до края на есента той ще предизвика предсрочни парламентарни избори и ще ги насрочи в рамките на октомври и ноември...

Ама, Вие няма да сте готов... Меглена Кунева септември обеща да каже ще прави ли партия преди вас, вие сега тепърва също трябва да учредите партия...

Това не е важно, това не е важно.

Това е технологично време, няма да сте готови за избори...

Хората трябва да се подготвят. Аз съм готов винаги. Аз съм готов по всяко време. Аз съм бил готов в последните 23 години, даже и преди тях. И ще ти кажа защо. Защото може всякакво време да е минало, аз не съм си счупил достойнството по никакъв начин. Плащал съм го с кръвта си, но не съм го счупил. И смятам, че има страшно много такива хора. Това е, което ме кара да смятам, че... да се чувствам щастлив и да се смятам наистина за доволен човек, защото има страшно много такива хора, страшно много такива хора наистина, които... те са просто твърди, корави и т.н. И няма да допуснат някой да им... някой клоун да им разиграва поредната смехотворна ситуация. Те ще стискат зъби, ще се седят, но това са хората, които ще успеят, защото това ще спомогне техният ген да го предаде на своето... на своето поколение.

Интересно какъв е вашият прочит на скандала Хохегер, намесването на Станишев там и лъскането на имиджа.

Значи, виж, тук е присмял се хърбел на щърбел, нали, общо взето, имаше една такава... Значи, най-интересното е това. . . ние между другото... това е някакъв, това е параграф 22. Ако може да бъде... Първо, не мога да държа сметка на Станишев по никакъв начин. Второ, се видя, че цялата връзка Станишев-ГЕРБ е една, нали, там един и същи депутат е участвал в това, пък представял, пък не представял и т.н., от ГЕРБ пък бил преди това и т.н. Значи, за мен...

Не, не е депутат. Депутат нямаше.

Добре, хубаво, все пак някакъв...

Но хора, свързани с...

... участник в ГЕРБ. Аз вече, нали... прекалено много информация и е напълно нормално е да сбъркам такова нещо. Но по-важното е друго, че те са за мен едно и също нещо. Дали в момента са обслужвали БСП или обслужват ГЕРБ, за мен е едно и също нещо. Аз не вадя по никакъв начин извън скоба ГЕРБ. ГЕРБ са част от стратегията за възвръщане на рухналия авторитет на БСП. Каквото и да си говорим по въпроса. Те нямаха никакъв шанс да се реанимират след това, след това огромно фиаско, което имаха в управлението. Трябваше наистина да намерят невероятен некадърник, който наистина да... камък върху камък да не остави върху България, за да може въобще към тях да се обърне погледът... без хората да разбират, че стават заложници на едно и също нещо. Не може... Човекът просто е бил комунист. Той няма как да бъде друг, нали. Той е бил и генерал отгоре на всичкото, разбираш ли, съвсем други прийоми, съвсем други мисли в главата му. Той е бил шеф на полицията. Значи, имай предвид, че технологията, с която разполагат тези хора, ги кара да действат по друг начин. Ти не го разбираш, защото си журналист, но те мислят по друг начин. Той затова иска само уговорени мачове. Ами, те не виждаш ли, че всичко, което се случва... аз не знам кои са тези хора, разбираш ли. Той не виждаш ли, че си плаща за мъжка любов бе. Той седи сам иначе. И трябва да си играе с хора... и им пуска какви ли не аванти за какво ли не, само за да има с кого да си играе и с кого да си говори. Кой ще седи иначе? Нали виждате на Коледа какво става, когато хората имат... Той трябва да седи сам. Дори и близките му хора. . . само някакви външни хора, които познават неговият медиен образ, трябва да се видят с него. Ти представяш ли си за какво става дума? Значи, тук този човек дори не плаща за жени. Плаща на мъже за отношение към... по тези въпроси, за да имаш приятели, да имаш приятелство... и го бъркаш с отношението, личното отношение. Платена любов...

Слави Бинев, който през април учредява партия, която ще се казва "КПД на успеха" и ще стане част от коалицията ГОРД, в която ще участва на предсрочните според него парламентарни избори тази есен. Край с "Атака" нали?

Благодаря и аз. "Атака" сама се счупи. Мисля, че...

Слави Бинев в "Седмицата".