Яначков писал до главния прокурор за кражби в „Кремиковци”
Яначков писал до главния прокурор за кражби в „Кремиковци” / Sofia Photo Agency
Отново протести в "Кремиковци". Причините пак са неизплатени заплати и неизпълнени обещания. Всичко това се случва под угрозата украинската компания на милиардера Константин Жеваго "Ворскла стийл" да прекрати договора си с "Кремиковци". Има ли начин комбинатът да излезе от този омагьосан кръг, в който се върти вече години наред.

За коментар в предаването „Денят” на Дарик радио бе потърсен Васил Яначков – председател на федерация "Металици" към КНСБ.

Толкова много искахте, спомням си само преди 3-4 месеца, индийците да си тръгнат и да дойдат украинците. Сега не харесвате и украинците. Защо?

Значи ние нито сме, аз специално нито съм искал да си тръгват индийци, нито да. .. сега да не харесвам украинци. Моето и нашето отношение на организацията се определя по отношението на съответната фирма към "Кремиковци" и към работещите в "Кремиковци". Иначе техният народностен произход няма никакво значение за нас.

И какво е отношението на "Ворксла стийл" към вас като работници?

Ами, очакванията, които имахме, че това ще бъде компания, която ще захрани комбината, че ще се обезпечи комбинатът с необходимите суровини и материали, че ще си плаща редовно таксата за ишлеме, от което естествено ще произтича и регулярно заплащане на заплатите и ще забравим тази ужасна практика да се бавят заплатите в "Кремиковци", се оказаха напразни. Това не се случи. "Кремиковци", нещо повече, в момента е във възможно най-тежкото състояние, в което се е намирало от създаването си досега.

По-тежко е.

Така че това е причината, поради която ние протестирахме днес. А, разбира се, протестираме, защото не са платени заплатите за месец август и за септември, а те не са заплатени, защото "Воркскла стийл" не си плаща таксата за преработка на суровини в "Кремиковци".

Добре, де, но вчера чух, че...

И, разбира се, обезпечението на комбината за работа при зимни условия е на точката на замръзването. Състоянието по условия на труд, на бит и т.н. е по-лошо, отколкото беше.

Вчера обаче шефът на "Воркскла стийл" Виктор Демянюк обясни, че и вие, синдикатите, и държавата, и ръководството на комбината бойкотирате тяхната работа, бойкотирате работата на компанията, която си е платила 22 милиона лева заплати и 53 милиона лева такси ишлеме.

Значи такси ишлеме е трябвало да плати толкова, но не е платила. Заплатите са част от тази такса, за която се говори, 22-та, но трябваше да плати такса ишлеме 50 и горе-долу толкова милиона евро такса, защото...

Тоест той е платил наполовина.

...18 милиона и 400 хиляди евро е таксата, а заплатите за "Кремиковци", да, за два месеца са толкова, но те се прихващат в таксата, така че те не са различни плащания.

Добре, постигнахте ли в крайна сметка някакво, така, споразумение? Кога ще бъдат изплатени заплатите за август и септември?

Ами, вижте, ние не сме за отстраняването на "Воркскла", но всичко показва, че "Воркскла" е с малки възможности и не е в състояние да захрани "Кремиковци", в резултат на което ние настояваме да бъдат поканени и други фирми, за да може комбинатът да бъде натоварен, да си плаща съответните необходими плащания и съответно да се създаде една нормална обстановка, при която да се търси генералното решение, още повече тогава, когато правителството вече даде знак, че дава възможност в по-спокойна обстановка да се работи по отношение на екологията за намиране на трайното, генералното решение по собствеността...

А докато чакате все пак нови инвеститори, кога хората ще си получат заплатите за последните 2 месеца?

Ами вижте, би следвало заплатите... за август месец трябваше да си ги получат до 20 септември, а заплатите за месец септември трябваше да си ги получат до вчера. Това е проблемът. Не се е случва това нещо и по тази причина ние естествено протестирахме и днес.

И какво се получи след протеста? Това ви питам. Нали една от основните причини беше неизплатените заплати.

След протеста имахме срещи със синдика, имахме среща с оперативния директор. На срещата участваха около 56 работници, заедно с нас. Там беше уточнено, че ще се проведат срещи с други фирми, които проявяват интерес към "Кремиковци" за обезпечението на "Кремиковци". Известно ми е, че такива разговори и срещи днес се водят, така че очакваме да се случи това комбинатът да започне да се захранва нормално още в близките дни. Разбира се, наново стои въпросът, ние не искаме отстраняването на "Ворскла", тя да участва също в този процес, но при нормални условия, без извънредни условия, които тя поставя за участие в управлението, за съкращението на персонал, заплашване на хората и т.н.

Сега ще ви попитам и за "Ворскла стийл", защото ви слушам. Извинявайте, но това със заплатите малко прилича на нема пари - действайте. Все пак някакви срокове за изплащането на тия суми?

Ами, ето "Ворскла" да каже защо досега не си плаща таксата. Да даде, сроковете са й изтекли. Това...

Добре, притеснява ли ви това, че фирмата на Константин Жеваго вече, така, анонсира, че губи интерес към "Кремиковци" и че е много вероятно да се откаже от комбината.

И какво като се откаже?

Това добре ли е според вас за "Кремиковци"?

Отказва се една фирма, която показа, че е с малки възможности. Какво от това?

Е, с малки възможности, но от разговора, който водим с вас, вие я искате.

Лошото е това, че... ако примерно тя си тръгне веднага, без предизвестия, не са взети мерки да се привлекат други и това изисква съответно малко време за подготовката. Това е проблемът, иначе друго няма. Но твърденията, че са подадени документи, съответно писмо предупредително до "Кремиковци", не са верни. Днес е предложено веднага да се подпише договор за прекратяване, като се предоставят там всички метали, които са произведени, на "Ворскла" Това е абсурд, това не може да стане. Това е.

Аз не разбирам обаче каква е, така, какъв е мотивът на господин Демянюк да лъже, защото вчера на пресконференция пред десетки журналисти той каза, оповести за това предварително писмо, с което той анонсира разтрогването на договора на ишлеме.

Ами, обадете се в "Кремиковци" и питайте дали има такова писмо.

Добре, ще се обадя. А вярно ли е всъщност това, което казва шефът на "Ворскла стийл", че се краде от комбината, че кражбите продължават. Говорил за някакви 200 тона чугун.

Ами, вярно ли е това, че той без да има право е продавал скрап от комбината на безценица и след това пък е купувал за сметка на комбината на високи цени скрап?

Това сериозно ли го твърдите?

Тия приказки... Сигурно, да, има установени кражби. Има охрана, която е установила кражби. Ние категорично сме настоявали и даже искахме националната полиция да осъществява охраната на "Кремиковци", за да се пресекат кражбите.

Ама кой краде е въпросът.

Ами, този, който може да краде. И началници, даже една част от най-близките привърженици на господин Демянюк са най-големите крадци. Някои от тях вече са уволнени.

Вие много ме объркахте. Хем искате украински инвеститори, хем обаче крадат, хем няма никакво значение, ако си тръгнат.

Ама, аз не знам кой ви обърква. Аз ви казвам точно. Има договор за ишлеме, който трябва да се изпълнява. Дава си суровините, плаща си таксата за преработка, получава си метала и си прави с него каквото иска. Оттам нататък вече това е друг въпрос. Управлението на комбината, как се охранява, как се краде, как се ремонтира и т.н. - това е друга музика.

Е, същата е музиката. Като знаете, че се краде, ето като синдикат и като будно съзнание...

Ами, настояваме. Ние сме се обърнали и към главния прокурор и за разпродажбите аз лично съм писал такова писмо...

Кога, кога сте се обърнали към главния прокурор?

...и по отношение на тези кражби писахме до министъра на вътрешните работи и до главния прокурор. Аз съм подписал писмо, с което ги известявам, че комбинатът се разграбва, включително документи имаше твърдения, че се изнасяха на един етап от индийски специалисти и ръководители. И настояхме незабавно националната служба, вътрешни работи, Министерството на вътрешните работи да вземат необходимите мерки.

Кога писахте това писмо?

Включително имаше момент, в който бившият изпълнителен директор Томов беше разпоредил работниците да охраняват завода. Нали разбирате как работниците ще се изправят срещу престъпниците, които тръгват организирано, с коли и с всякакви неща.

Да, да, тази история с Робин Худ не е нужна. Но кога писахте на главния прокурор, надявам се, че за Борис Велчев говорите, а не за Никола Филчев.

Преди около... значи преди около месец – месец и половина.

Значи все още има надежда, че прокуратурата ще заработи по вашия сигнал.

Разбира се, аз знам, че се работи. Те ни викаха, питаха ни допълнителни неща да кажем и така.

Добре, последен въпрос. Продължавате ли с протестите и ако да, под каква форма?

Засега не продължаваме. Смятаме, че това, което поискахме първоначално и в пресконференцията, първата, която направихме по отношение на екологията, реакцията на правителството за нас е добра, правилна. Следващото нещо, това, което сега прави синдикът и ръководството на "Кремиковци", също одобряваме, за намиране на и други фирми, които да работят за комбината. Нашето, поисканото от нас запориране на продукцията, която се води на "Ворскла стийл", също е направено и ако те не си платят, значи "Кремиковци" ще си продаде този метал и ще си плати на работниците. Разбира се, това изисква съответно време.