Пенков: Реагираме незабавно по отношение на купувачи и продавачи на гласове
Пенков: Реагираме незабавно по отношение на купувачи и продавачи на гласове / Sofia Photo Agency
Заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков в интервю за предаването "Денят" на Дарик радио:

Ако търпите шега, мога да се пошегувам в началото, че изоставихте закона за сексуалната проституция, но пък впрегнахте доста усилия в преследването на електоралната проституция, както я нарича социологът Петър-Емил Митев. Кажете сега какви са мащабите на това явление, сериозно ли е? Защото говорим за него всеки ден, но вашата оценка каква е, какви са, така, размерите на това, за което говорим?

Преди всичко бих искал едно уточнение да направим. Аз не съм изоставил закона за сексуалната проституция. Напротив, аз и групата, която оглавявахме, не изработихме един продукт, но поради това, че имаше много силен вътрешен и международен натиск, се наложи временно да замразим работата, но по това толкова. Що се касае за т. нар. явление купуване на гласове, то не е нещо ново. То съществуваше и по време на предишни избори. Не е някаква изненада за нас от вътрешното министерство. Но по-скоро аз лично бях впечатлен от мащабите на това явление. Другото нещо, което бих искал да кажа, е това, че бяха хвърлени невероятно колосални средства и това е нещо изключително опасно, тъй като, както се изрази един ваш колега, журналист, не се касае вече за проекти за управление, а проекти за печалба. Аз лично бях, така, доста обнадежден, когато деянието беше инкриминирано, но за жалост и този път като че ли народните представители направиха нещо като че ли само да се отчете, че нещо е свършено. Текстът е такъв, че на практика не работи и вие виждате какви са... че и изявленията на главния прокурор са в тази насока. Аз считам, че освен усилията на МВР и това тясно взаимодействие с прокуратурата, е необходимо и законодателни промени. Тъй като за този вид престъпление, ако трябва да търсим някакъв аналог в Наказателния кодекс, в наказателната практика, аз непременно бих го сравнил с престъплението подкуп. Това е... и двете престъпления са изключително трудни за разкриване, доказване, да не говорим пък за документиране поради една-единствена проста причина, а тя е, че с оглед наказателната санкция, на която подлежат и двете страни, те са в еднаква степен заинтересовани от анонимност на техните взаимоотношения.

Г-н Пенков, разбирам, че сте на път и може би ще научите от мен...

Не, малко ми е лоша връзката...

Не, не, не, връзката е чудесна, връзката е чудесна. Подхващам темата за пътя по друг повод. Вероятно сте на път и от мен ще научите, че преди няколко часа депутатът от левицата Михаил Миков е инициирал нови промени в Наказателния кодекс именно по въпроса, по който говорите. Така че този, който продава гласа си, ако отиде пред органите на реда или пред съдебните органи и каже - аз продадох гласа си, да не подлежи след това на наказание...

Да не носи наказателна отговорност.

Да, така че наказателният закон отново ще се прекроява. Вярно, няма да хване втория тур на местните избори, но, да кажем, следващите парламентарни избори може би ще имаме някакъв читав закон и няма да ви е толкова трудно да работите вие, МВР и прокуратурата. Знаете ли кое искам обаче да поговорим за няколко минути? Схемата, или поне обяснете най-често срещаните схеми на покупко-продажба на гласове. Как точно се случва това? Стана ли ясно на МВР тази схема?

Значи по принцип практиката по време на тези избори се обогати в, така, доста голяма степен. Ако говорим за това, което съществуваше по време на предишните избори, така, съвсем откровено хората отиваха, предлагаха пари с цел подкрепата на един или друг кандидат. Сега вече се появи една нова форма, която е, така, най-широко разпространена и много популярна - упражняване на директен, на индиректен натиск от страна на работодатели върху работници във фирми, в които те работят, с оглед насочване и моделиране на гласуването им за определени политически сили.

Тип икономическо робство, някакво такова - "Ще ти там заплатата, ама ще гласуваш за нашия човек". Добре, казахте колосална...

Много грозно звучи, но е точно така.

Казвате колосални пари са, така, изсипани в първия тур на местните избори. Назовете някаква приблизителна цифра. Аз чух вчера, че сте казали, че в Перник две икономически групировки са налели близо четири милиона лева за 15 хиляди гласа. Но, така, в национален мащаб каква е сумата?

Ами, много е трудно. Същият въпрос ми зададе една ваша колежка от вестник "Стандарт" днес предиобед. Много е трудно, тъй като при нас постъпват информации от различни източници, много от тях са по оперативен път и с една много висока степен на достоверност. За жалост обаче може би ще трябва да изчакаме приключването и на втория кръг, да обобщим всичко това, което витае в публичното пространство като цифри... Едва тогава, макар и, казвам, с относителна степен на достоверност, бихме могли да назовем. Но уверявам ви, действително касае се за едни много сериозни суми. Между другото, ето, и в днешния ден по различни канали и източници към мен постъпваше информация, че в град Русе тече една много оживена и, така, агресивна кампания за завоюване, в кавички казано, симпатиите на гласоподавателите. А вероятно ще проявите интерес, те са двама кандидати както знаете, за кой от кандидатите тече тази кампания.

И за кой?

Сега, аз, ако ми позволите ще се въздържа от назоваване на имена, но само, за да ви ориентирам, а мисля, че няма да ви бъде много трудно да се ориентирате, ще ви кажа, че това е в полза на един от кандидатите, който в студентските си години е бил близък приятел на МВР, по-късно става член на. . . част от системата МВР и доскоро беше част от нея.

Е, такъв хубав жокер ми давате. Но, вижте сега, аз няма да се поддам, аз го разбрах. Нашите слушатели са интелигентни, всички са разбрали за кой става въпрос. Добре, мерси за жокера между другото.

Ако е необходимо, потърсете помощ от приятел.

Не, не, няма да се обаждам на приятел, нито помощ от публиката. Добре, Русе, а за Варна сега след секунда ще поговорим, Перник. Кои са другите градове, така...

Ами, Русе е един от градовете...

...заразени от тази болест?

Русе е един от градовете. Говорим за Перник, Благоевград, Стара Загора, където дори има задържани хора. Образувани са, така, доста досъдебни производства. За жалост част от данните и информацията се потвърждават, друга част - не, при което, пак казах, работим в едно изключително тясно взаимодействие с органите на прокуратурата.

Г-н Пенков, дайте за Варна малко да поговорим. От вчера имаме такъв емблематичен случай - бизнесменът Веселин Марешки във Варна. Съдейства ли всъщност той на МВР през последните часове?

Моля?

Съдейства ли Веселин Марешки на МВР през последните часове?

Ами, откровено казано, нямам информация, тъй като ми е трудно да следя всичко процеси, независимо че аз съм човекът, който от ръководството на министерството е определен да отговаря за изборите. Но поне до мен, което стига като информация е, че имал е посещение, имало е посещение на органите на МВР и на прокуратурата в неговия офис, иззети са списъци с конкретни имена и установъчни данни. Иззети са пари. Това е, което ми е известно на мен.

А според публикация във варненската преса преди изборите всъщност хора на Марешки са обещавали на пенсионери и на хронично болни да им плащат част от лекарствата по здравната каса, ако дадат, разбира се, гласа си за него. Вие може ли да потвърдите? Това ли е схемата всъщност, по която е извършвано покупко-продажбата?

Пак ви казвам, много ми е трудно да коментирам конкретния случай "Марешки", тъй като информацията, с която разполагам е оскъдна. Но дори и това да се потвърди, съгласете се, че ние пак отново се връщаме към тази тема до каква степен е затруднено доказването на един подобен тип престъпление. И аз считам, че на база на опита, който е натрупан, би следвало да настъпят законодателни промени, така че този текст за следващите избори да работи.

И очевидно може би няма да хване случая, за който говорим, Веселин Марешки, защото той е от тези избори. Перник споменахме.

Той е емблематичен случай, да, и...

Знаете ли какъв ми е въпросът? Той е емблематичен случай, да не стане обаче като Валентин Димитров, Вальо Топлото, защото...

Да.

...той също стана емблематичен случай, но с какво е въпросът.

Съжалявам, но тук ме, въпросът, така поставен, излиза извън компетенциите на вътрешното министерство.

За Перник обаче още малко да поговорим. Единият от кандидат-кметовете, който отива на балотаж тази неделя в Перник, призна, гледах го, така, слушах го внимателно, че покупко-продажбата се извършвала пред очите на полицаите, които очевидно са стояли и не са реагирали по никакъв начин. Г-н Пенков, става ли тази покупко-продажба в определени градове, разбира се, с благословията на полицията?

Категорично отхвърлям подобни твърдения. Аз бих помолил този кандидат, който твърди подобно нещо, нека да приведе необходимите доказателства. Аз искам да ви кажа, че ние реагираме незабавно, с необходимата сериозност и отговорност както по отношение на купувачи, търговци и продавачи на гласове, така и по отношение на информация, която касае наши служители. Няма, до този момент няма потвърдена информация за подобни действия от страна на служители на МВР.

В какво ще се изразява нулевата толерантност на Министерството на вътрешните работи към купувачите на гласове по време на втория тур от местните избори?

Ами, тя се изразява във, и премиерът го каза, в едно по-засилено полицейско присъствие, така че да можем да охладим отделни мераци, от една страна. От друга страна, по разпореждане на министър Петков са формирани смесени групи от оперативни работници, представители на различни структури и служби от Министерството на вътрешните работи, които провеждат, така, една по-задълбочена, по-активна оперативна, агентурна дейност с оглед на получаване на изпреварваща информация, по която ние непременно реагираме, както вече казах, така че да не вървим постфактум.

Няколко пъти по време на това интервю сам признахте, че такива престъпления, за които говорим, много, много трудно се доказват, особено при това...

Така е.

...законово положение. В същото време обаче разбирам, че обещавате на базата на тези местни избори, местни избори 2007, МВР да изработи някакъв нов подход за справяне с купуването на гласове. Горе-долу, подскажете ми, в каква насока, за какъв нов подход става въпрос? В каква посока ще мислите?

Вижте сега, този нов подход, той непременно трябва да се случи, трябва да бъде изработен и той е пак, както казах, на база на опита и впечатленията, които сме натрупали. Но ние какъвто и подход, каквито и средства да използваме, бихме били отново по същия начин почти безсилни, в случай, че не настъпват съответните законодателни промени.

Такива ще има, надявам се. Накрая ще позволите ли...

Аз силно се надявам също.

Ще позволите ли един страничен въпрос накрая на този разговор? В София днес се завърна бившият директор на Националната служба "Сигурност" Иван Чобанов и още на летището на българска земя той каза, че МВР следва абсолютно тоталитарен модел, от който дори управниците в България преди 1989 г. биха се изчервили.

Обадиха ми се няколко ваши колеги по този повод, на които отговорих по един и същи начин. Аз не бих, първо, не знам какво е имал предвид ген. Чобанов, от една страна. И второ, не мога да коментирам нещо, което лично не съм го чул. Така че на този етап може би трябва да се запозная с пълния обем на неговото изказване и едва след това, ако преценя, бих могъл да правя коментар. Надявам се да ме разберете правилно.

Разбирам ви. Ако сега имате достъп до интернет, спрете някъде, www.dariknews.net, там ще намерите на нашия сайт цялото изявление и ще се запознаете с него.