Израелски генерал: Холивуд трябва да вземе сценариите на Техеран и да направи филм с тях
Израелски генерал: Холивуд трябва да вземе сценариите на Техеран и да направи филм с тях / снимка: Impact Press Group, архив
Израелският генерал Ницан Нуриел: Холивуд трябва да вземе сценариите на Техеран и да направи филм с тях
55560
Израелският генерал Ницан Нуриел: Холивуд трябва да вземе сценариите на Техеран и да направи филм с тях
Израелският генерал Ницан Нуриел: Холивуд трябва да вземе сценариите на Техеран и да направи филм с тях
  • Израелският генерал Ницан Нуриел: Холивуд трябва да вземе сценариите на Техеран и да направи филм с тях
  • Израелският генерал Ницан Нуриел: Холивуд трябва да вземе сценариите на Техеран и да направи филм с тях

Атентаторът от Летище Бургас е бил излъган от хората, които са го наели, и не е имал никаква представа, че ще бъде убит. Това е твърдението на бригаден генерал Ницан Нуриел, който до преди няколко месеца оглавяваше Бюрото за борба с тероризма към Израелския съвет за национална сигурност. Според Нуриел атентаторът умишлено е избран от етническа група различна от тази на организаторите на атентата, за да не предизвика съмнение. Нуриел и от Израел като цяло твърдят, че зад атентата стоят Хизбула и Техеран, докато по-рано тази седмица иранският посланик в ООН Мохамед Хазаи каза пред Съвета за сигурност, че Израел сам е инсцинирал атентата. За самия атентат, за доверието между израелските и българските тайни служби и органи на реда, както и за мненията му относно отношенията между Израел и Иран, ето какво каза в ексклузивно интервю за Дарик бригаден генерал Ницан Нуриел.

Ден след атентата в Бургас казахте, че вероятно има терористични клетки на "Хизбула" в България.

Това беше казано от висши служители. Аз не мога нито да отрека подобна възможност, нито да я потвърдя. Знаем, че има такива "спящи клетки" в различни европейски държави - дали на "Хизбула", дали на "Ал Кайда", или на други джихадистки организации... Така че не би било учудващо, ако е така.

Но конкретно за България не можете да потвърдите?

Не.

Има ли вероятност български мюсолмани да са ползвани за атентата в Бургас?

Мисля, че винаги има връзка между спящите теророристически клетки и местното население. Няма как да има спящи клетки, без да има училища за децата ти например и като цяло среда, в която да живееш. Така, че при всички случаи имаш нужда от едно местно мюсолманско общество.

Българските мюсолмани по принцип са сунити. Може ли да имат взаимоотношения с шиитската "Хизбула"?

Да, защото понякога хората биват излъгани и заблудени. Моето лично мнение е, че човекът, който се е взривил в Бургас, не е знаел, че трябва да се самоубие. Той е имал за мисия да сложи чантите с експлозивите в автобуса, защото ако е имал правото да реши сам дали да се самовзриви, тогава е трябвало да го направи така, че да има повече жертви и щети. Нашият опит с атентатори самоубийци с автобуси показва, че те съвсем спокойно могат да влязат в автобуса и вътре да се самовзривят.

В такъв случай умишлено ли е взривен атентатора или по погрешка?

И двете са възможни. Но според мен на базата на неговото поведение смятам, че може би са го излъгали. Това се случва доста често при този тип атентати, в които човекът няма никаква идея, че трябва да умре. Две неща ме карат да си го мисля това. Първо, начинът, по който чантата беше взривена. Тя се взриви вътре в багажника, а не, докато мъжът я е държал. Второ, ако той наистина е искал да има много жертви, щеше да влезе с бомбата в автобуса. Също така нямаше да се страхува, защото би трябвало да е знаел, че ще умре, а в кадрите той изглежда неспокоен.

Израелският министър на туризма Стас Мисежников беше в България тази седмица и каза, че преди няколко месеца е имало предотвратен атентат в България. Можете ли Вие да обясните какво е имал предвид?

Преди половин година в няколко израелски агенции получихме информации за потенциално нападение срещу израелски туристи в български ски курорти. Предадохме информацията на българските тайни служби и те успешно го спряха. Понякога, когато врагът разбере, че силите за сигурност действат ефективно и, че властите знаят, тогава той се сплашва.

Запознати сме с този инцидент. Можете ли да кажете дали е ставало въпрос за проверяване на каналите от някоя терористична организация или нещо друго?

Не знам дали е било проба, или истинска бомба, но този наш сигнал беше причината врагът тогава да напусне България, без да извършва атентат.

След това предупреждение през януари смятате ли, че необходимите мерки са били взети в България?

Много сложен въпрос. Да, знам, че българските служби са взели мерки, но в крайна сметка врагът успя да осъществи терористичен удар. Важното е през двата туристически сезона да бъдат увеличени мерките за сигурност. Ние знаем, че ако в Бургас имаше явна и видна охрана - полицаи, кучета и така нататък, тогава е почти сигурно, че врагът нямаше да избере да действа по този конкретен сценарий.

Искате видна охрана, но в неделя младежкият национален отбор на Израел по баскетбол игра в България и нямаше почти никаква полиция.

В случая българските власти позволиха на нашите служби тайно да охраняват отбора. Ние бяхме покрили всичко.

Това означава ли, че нямате доверие на българската полиция?

Няма такова нещо. Това беше уговорено между службите и беше добре координирано между тях. Ние направихме това, което те ни позволиха да направим.

А инициативата ваша ли беше или тяхна?

Всеки случай е различен и се действа различно в дадената ситуация

Съдебният лекар, извършил аутопсията на атентатора, твърди, че е направил добри снимки на главата му и според него те трябва да бъдат разпространени от разследващите, а не фоторобот. След като снимките са добри, според Вас, трябва ли да бъдат разпространени и ако е така защо не се прави?

В много случаи разследващите умишлено не разпространяват всичките си информации, защото е необходимо да работят секретно и да могат спокойно да комуникират с други агенции. Целият този стриптийз, който медиите правят, влияе зле на разследващите.

Разследващите сигурно разполагат с повече кадри от видеокамерите на летището от разпространените няколко секунди в медиите?

Без съмнение.

Атентаторът изглежда твърде блед, нетипично за българин. Съдебните лекари в България са категорични, че трябва да бъде направена антропология на главата, която да докаже етническата принадлежност на атентатора. Това обаче не се прави от разследващите.

Замислете се, хората, които са го изпратили, не са го избрали случайно. Те са искали да се разграничат от него, следователно вероятно не са искали той да прилича на тях по етнос. За това вероятно са избрали него и са го излъгали, че няма да умре. С всяка нова информация, която получаваме първоначалната картина се променя.

До преди няколко години полетите на "Ел Ал" от Израел пристигаха късно през нощта, бяха единствени на софийското летище в този късен час и бяха подсигурени с много охрана. Защо вече не е така?

Всичко зависи от оценката за заплаха. Ако чувстваме, че тя намалява, тогава много постепенно променяме и нашите методи. Но сигурността около самите полети все още се поема от "Ел Ал". Те са изцяло охранявани от тях и ние сме доволни от това.

Само преди няколко месеца заявихте, че опасността за израелците по света никога не е била по-голяма. Няма ли противоречие?

Не. Зависи от държавата. Ситуацията в Мароко или в Йордания не е същата като във Франция, например.

Да разбирам ли, че до момента сте смятали България за по-безопасна? Тази Ви преценка промени ли се след атентата в Бургас?

Вижте, аз вярвам, че силните туристически сезони трябва да бъдат добре охранявани. Те са два - зимният ски сезон и летният. Това са два периода по 3-4 месеца, в които трябва да бъдат увеличавани мерките за сигурност.

Бенямин Нетаняху и Ехуд Барак още в деня на атентата казаха, че всички сведения сочат към връзка с "Хизбула" и Иран. Защо не бяха достатъчни тези сведения, за да бъде предотвратен атентатът?

Понякога информациите просто не са достатъчни, за да бъде предотвратен атентат. За това е нужно да се знае атентаторът, неговата цел, вероятният му план на действие и така нататък. Без тези неща трудно става. Има начин да се засилят мерките за сигурност, но ние не можем да направим това, само България може да го направи в случая. Нетаняху и Барак споменаха Иран и "Хизбула", защото разузнаването има сведения, които, за съжаление, не можем да споделим. Все пак сме съвсем сигурни, че това нападение се дължи на Иран и на "Хизбула".

Координирате ли се с местните сили за сигурност и пращате ли свои агенти в други държави?

Като цяло отговорът е "да", но не винаги. Няма да казвам конкретно за България дали е така, или не, но в повечето случаи властите в другите държави не харесват това. Те смятат, че могат да защитават собствените си хора и туристите, които идват. Не обичат въоръжени мъже от чужди служби да се разхождат и да охраняват на тяхна територия.

Кои ръководят следствието в България? Българите или израелците?

Става въпрос за много по-голяма операция, не само на Израел и България. Британците взимат участие, американците, Интерпол. Има много агенции, които искат да знаят подробностите покрай атентата. Всички се опасяват, че подобно нещо може да се случи в собствените им държави.

Външният министър Авигдор Либерман обяви, че има сведения, че "Хизбула" иска да купи химическо оръжие от Сирия и, че това е предпоставка за война. С такива тежки изказвания не навлизаме ли в една много опасна ситуация?

Ситуацията в Сирия е много чувствителна за всички страни. За Израел, за Йордания, за много държави. Системите за химически и биологически оръжия ги има като вариант. Затова всички трябва да обединим силите си, за да предотвратим "Хизбула", "Ал Кайда" и който да било друг да се добере до подобни оръжия. Ако разберем, че "Хизбула" действително се е сдобила с такива оръжия, Израел няма да приеме това и ще вземе мерки. В това не трябва да има никакво съмнение.

Виждате ли това да се случи в близко бъдеще? И дори да е така, ще ни бъдат ли показани сведенията за тези оръжия?

Аз лично се надявам те да не успеят да купят тези оръжия.

Мислите ли, че все още има възможност за дипломатическо решение с Иран?

Според мен настоящият режим в Иран няма как да осъществи, какъвто и да било диалог с Израел в този момент, нито мисля, че по някакъв начин този режим ще промени ядрената си военна програма. Следователно единствено едни силни и незабавни мерки биха могли да ги накарат да се държат различно или да забавят тези процеси. В дългосрочен план се надявам, че иранският народ ще вземе мерки, за да промени режима в Техеран, този феномен напоследък, в който хората поемат отговорност за собствената си съдба и се опитват да променят действителността. Надявам се иранският народ, който е един велик народ, да предприеме същите действия като сирийския и египетския, макар че резултатите в Египет не ми харесват много.

Преди няколко месеца бившият шеф на МОСАД Меир Даган каза, че Иран е един рационален режим и президентът Махмуд Ахмадинеджад е рационален човек. Той добави, че би било голяма глупост да се нападне Иран в този момент. Според Вас това мнение споделя ли се от Бенямин Нетаняху и Ехуд Барак?

Според мен този въпрос трябва да се раздели на две. За това дали режимът е рационален - да, със сигурност е такъв. Те не взимат моментни решения, а дълго размишляват, имат си сложни процедури и така нататък. Настоящата им политика тече вече повече от десет години. Те изцяло вярват, че могат да манипулират света така, че да се сдобият с ядрени способности, които ще им гарантират сигурност в близко бъдеще. Относно реакцията на Израел - смятам, че никой тук не желае война. Но ние не можем да приемем тази комбинация - между един неконвенционален режим и едни неконвенционални способности. На базата на нашата история и много други фактори това е неприемливо за Държавата Израел. Надявам се да не се стигне до военни действия, надявам се иранският народ сам да вземе инициативата, надявам се коалицията, ръководена от Америка, да предприеме някакви действия. Ако ли не, да не се окажем в позиция, в която да бъдем избутани в един ъгъл и принудени да предприемаме действия.

От години правителството в Техеран казва, че именно Израел убива ирански учени, военни и дипломати чрез атентати, които са организирани така, че да изглеждат като злополуки. Води ли се "сенчеста война" между Техеран и Тел Авив?

Иранските обвинения срещу Израел не са нищо ново. Бих могъл да препоръчам на Холивуд да вземат някои от сценариите, за които те твърдят, защото ще станат страхотни филми. Връзката между тези твърдения и реалността е много далечна.