Ива Николова: Има политически умисъл в случая със съдия Венета Марковска
Ива Николова: Има политически умисъл в случая със съдия Венета Марковска / снимка: DarikNews.bg, архив

Политически умисъл вижда в случая с избора на съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд журналистката Ива Николова. Пред Дарик тя заяви, че съдия Марковска е набедена в нещо, затова е потърсила закрила от прокуратурата.

С писмо до председателя на Конституционния съд самата Марковска заявява, че ще поиска от прокуратурата проверка на информацията, изнесена в сигнала срещу нея. Марковска беше категорична, че ще положи клетва след резултата от проверката на изложената в доноса информация и отпадане на съмненията в нейната репутация като човек и съдия.

Опит за чувство за хумор, опит за гавра нарече Николова „съвпадението" на имената на подалия сигнал срещу Марковска и на нейния началник - председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Тази вечер 50-тина Георги Тонев Колевци се събраха чрез Фейсбук край езерото Ариана. Те не са съгласни, че в този скандал се търси подалия сигнала срещу съдия Марковска, а не фактите в самия сигнал.

Ива Николова смята, че ако съществува наистина такъв човек, най-добре е той да излезе от анонимност и да признае, че той е подал сигнала. Тя очаква, че ако твърденията в сигнала се окажат верни, след като всички проверки приключат, Венета Марковска сама ще се оттегли.

По-голяма част от хората, които се занимават с този проблем, очакваха тя да се оттегли до края на работната седмица, след като премиерът се включи в тази история?

Премиерът в качеството си на какъв?! Изпълнителната власт и тя в кюпа, така ли? Всички власти на главата на съдебната. Още не сме я отменили Конституцията. Днес 9-и ли е?! Днес падна Берлинската стена, а утре е 10-и. Като се случат обратно тези неща - да сложим пак Берлинската стена, да върнем член Първи в Конституцията и други такива работи - може, ще се съглася и няма да протестирам. Но с днешна дата, някак си не е редно.

Защо, според вас, Венета Марковска потърси защита от прокуратурата?

Тя е набедена в някакви неща. Аз четох много подробно материалите, които излизаха в Mediapool. Тя е набедена, само че не мога да разбера какво е престъплението. И ако някой е набеден в нещо, не знам, струва ми се, че е правилно да се произнесат някакви компетентни органи - има ли престъпление, няма ли. Според мен е редно така да се постъпи. Честно казано, ако мен ме овъртолят така в катран и перушина, аз също ще потърся някаква защита в такива органи. Предполагам, че всеки нормален гражданин би трябвало да постъпи така. Тя е юрист и знае най-добре къде да се обърне, според мен това е правилното, защото... Знаете ли, има една такава максима - той ли краде палта, на него ли му крадоха - ама имаше нещо. Когато те овъртолват в нещо, е редно да поискаш защита от компетентните органи, които могат да се произнесат с тежест и ако човек е убеден в своята правота, да потърси защита по този начин. За мен това е въпрос на чест. Изведнъж един донос се хваща и те хвърлят на лъвовете, и ти иди се оправяй, бори се там с лъвовете. Няма почтеност в тази история. Няма белег на демократичност. Знаете ли какво има - нещо много гадно, има белег на гузност. Човек, който е убеден в твърденията си, а ние като журналисти най-добре го знаем. Когато ние подписваме някакви наши материали със собствените си имена, ние носим отговорност. И тогава даже прокуратурата има право да се сезира по наши публикации. В този случай, първо, в какво обвинява. Второ, защо обвинява анонимно и трето, защо е толкова гузен, че не застане пред обществото - вече се вихри колко дни този скандал, и да каже: аз съм този човек. Как да му вярвам аз на този човек?! Вие вярвате ли му?

Мразя доноси, мразя анонимни лица, мразя колективната безотговорност - мразя я. Не може тя да е водеща в нашето общество. Казвам ви чисто човешки. Човек инстинктивно, когато види такъв въртоп около себе си, инстинктивно застава на страната на набеждавания. Нямам лични контакти със съдията.

Но въпросът е, че просто инстинктивно заставаш. Виждаш един човек, който отвсякъде като боксова круша... И тъй като това се случва в пленарна зала, в парламента, където страстите са единствено и само политически, всякакви съмнения в мен, че това е инсценировка, че това е инспирация - абсолютно са отпаднали. Оттук нататък, който го е направил, просто да има доблестта да стане и да каже.