Експерти: Терористичните атаки увеличиха чувството за несигурност и това ще продължи и през 2017 г.
Експерти: Терористичните атаки увеличиха чувството за несигурност и това ще продължи и през 2017 г. / Thinkstock/Getty Images

Терористичните атаки през 2016 г. увеличиха чувството за несигурност и това ще продължи и през 2017 г., прогнозира Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

По думите му през последните две години джихадистките нападения са се увеличили 3,5 пъти - от 4 на 17. Според него евентуални очаквания, че с физическия разгром на Ислямска държава ще изчезне източникът на тероризма, са безпочвени. Ако 2016 г. беше година на изненадите и начало на радикален обрат, 2017-а ще е много по-трудна, година на напрежение, изпълнена с предизвикателства, но и с възможности, прогнозира експертът.

Предупреждават за възможност от нови терористични атаки в Турция

Той посочи, че 2016 г. е била година на невиждана по своята активност информационна война, която ще продължи и през 2017 г. Николов обаче отбеляза, че става все по-кратък периодът между самата манипулация на данни и излизане на истината наяве и вече за броени часове опитът за манипулация се проваля.

В сферата на сигурността Европейският съюз трябва да поеме повече външнополитически отговорности, коментира Симеон Николов. Според него се забелязва желание за еманципиране на Европа и за диалог със САЩ на по-равнопоставено ниво.

39 жертви при атентат в нощен клуб в Истанбул, българка е ранена (ВИДЕО/СНИМКИ)

България през 2017 г. ще се окаже в хватката на обръч от нестабилни процеси - все по-нестабилна и хаотична Турция, военно напрежение в черноморския регион, нестабилна Украйна, нестабилност в Западните Балкани, бежански поток и тероризъм, смята Николов.

Джихадистите са в пълен подем в Германия

Проф. Нина Дюлгерова коментира, че в глобалното пространство има промяна и тя е свързана с изборните резултати в САЩ, но и в Молдова, а и в България, защото по думите й светът се развива и в контекста на широкия черноморски регион.

Тя прогнозира "стабилна нестабилност" през 2017 г., но и баланс. Според нея няма да има световна война, но ще има локални конфликти. Европейският съюз през следващите месеци ще има непреодолими проблеми с миграцията, но с опити за национално консолидиране, смята проф. Дюлгерова.

Източник: БТА