Джихадистите са в пълен подем в Германия
Джихадистите са в пълен подем в Германия / БГНЕС, архив

Джихадистката мъглявина е във възход в Германия от две години особено сред младите имигранти, среда, в която извършителят на атентата в Берлин се е развивал преди да
премине към действие, информира АФП.

Когато на 8 ноември полицията започва операция срещу джамията в Хилдесхайм, никой не се изненада. Този град с население 100 000 души в Долна Саксония си бе спечелил името на "бастион" на радикалните ислямистки групи, според формулировката на властите.

ИД разработва нови тактики за атентати на Запад, твърди Европол

След месеци на разследване полицаите арестуваха Ахмад Абдулазиз Абдула, наричан "Абу Уалаа", известен още като "проповедника без лице" заради видеата, в които той винаги се появява в гръб.

Популярен в социалните врежи, той е обвинен заедно с четирима съучастниците, че е ръководел мрежа за набиране на бойци за "Ислямска държава". Тази фигура на джихадисткия салафизъм в Германия - много малобройно салафитско течение и по принцип обявяващо се за ненасилие, отбелязва АФП, се е изправила на пътя и на Анис Амри, предполагаем извършител на атентата в германската столица, който бе убит в петък в Италия.

И макар арестът на Абу Уалаа, а след това атентатът на коледния базар в Берлин да привлякоха почти цялото внимание на медиите, в действителност не минава и седмица, през която германските полицаи да не съобщават за задържането на заподозрян в тероризъм или за разкриването на съмнителна група.

"Ислямска държава" подготвя атентати в редица европейски страни

На 25 октомври бе разкрита чеченска група, на 3 ноември трима германци, завърнали се от Сирия, бяха осъдени, на 15 ноември бяха извършени редица обиски в 10 германски района, насочени срещу близо 190 обекта, свързани с "Истинската религия", забранена група, обвинена, че е подтикнала 140 души да се заминат за Сирия или Ирак.

Джихадистите са в пълен подем в Германия
netinfo

Вътрешното разузнаване получава обезпокоителни данни. През юни според негови разследвания броят на радикализираните ислямисти е достигнал 9200 души, от които 1200 склонни да извършат насилствени акции. Сред тях пък 549 са определени като опасни, също като Анис Амри. За сравнение през 2011 г. класифицираните като радикализирани са били 3800.

ЕК предупреждава, че е възможно да има наплив от джихадисти в Европа (ВИДЕО)

Германските власти са и силно обезпокоени от усилията да се пропагандира ислямизмът сред безработните бежанци, травматизирани и подаващи се на влияние, след като над 1 милион мигранти са пристигнали в Германия през 2015 и 2016 г.

Чрез "чатовете" и електронни имейли двама кандидати за убежище, единият сириец, а другият афганистанец, се радикализираха и извършиха атентати с много ранени, за които през юни отговорност пое ИД, припомня АФП.

Източник: БТА