ИД разработва нови тактики за атентати на Запад, твърди Европол
ИД разработва нови тактики за атентати на Запад, твърди Европол / Thinkstock/Getty Images
ИД разработва нови тактики за атентати на Запад, твърди Европол
91491
ИД разработва нови тактики за атентати на Запад, твърди Европол
  • ИД разработва нови тактики за атентати на Запад, твърди Европол

"Ислямска държава" разработва нови тактики за атентати и планира атаки в Европа в близко бъдеще, предупреди Европейската полицейска служба. Има голяма вероятност от атентати с коли-бомби, смятат експертите по тероризма. В публикуван днес доклад на Антитерористичния център на Европол се отбелязва още, че е възможно бойци на ИДИЛ да се внедрят в бежанските центрове.

"Ислямска държава" подготвя атентати в редица европейски страни

В актуалния си доклад Европол посочва, че вероятно няколко десетки бойци на терористичната организация вече са прехвърлени в Европа с цел да осъществяват терористични атаки. Според експерти най-вероятната мишена ще бъде Франция. Белгия, Холандия, Великобритания и Германия обаче също са изложени на риск. В доклада се подчертава, че „Ислямска държава" губи позиции в Близкия изток и моделът на последните терористични атаки в Европа предполага, че радикалната организация е възприела нова тактика за атаки в Запада.

ЕК предупреждава, че е възможно да има наплив от джихадисти в Европа (ВИДЕО)

Атентатите могат да бъдат извършени от групи или единични нападатели, които може да използват експлозиви, автоматични оръжия, ножове, брадви и мачете. Експерти по тероризма смятат също, че има голяма вероятност от атентати с коли-бомби, пише още в доклада.

Възможно е терористите да прилагат изнудване и отвличания като нови похвати в Европа. Атаките срещу ключова инфраструктура в Европа обаче не са приоритет за терористичната организация, смятат от Европол.

ИД планирала още терористични атаки в Европа след тези в Париж

Бежанците от Сирия са високорискова група, подлежаща на вербуване и радикализация, като е възможно бойци на "Ислямска държава" да се внедрят в бежанските центрове, се казва още в анализа на Европол. Терористичната групировка има и интерес да се възползва от настоящата криза с бежанците в Европа, като поляризира гражданите и ги настрои срещу мигрантите.

Експертите за борба с тероризма предупреждават още, че „Ислямска държава" ще започне да планира и извършва терористични атаки и от Либия. А също така, че „Ислямска държава" не е единствената радикална организация, която заплашва Европа с терористични актове и привлича последователи.

Сериозна опасност за западните общества представляват и Ал Кайда/Ал-Нусра и техните последователи, пише в доклада на Европол.

Над 150 души загинаха при терористичните атентати в Париж от средата на ноември 2015 г. Това лято имаше и нов кървав атентат в Ница навръх националния празник на Франция. Службите за сигурност в страната съобщават и за няколко предотвратени атентата.