CNN: Ислямска държава планирала още терористични атаки в Европа след тези в Париж
CNN: Ислямска държава планирала още терористични атаки в Европа след тези в Париж / Thinkstock/Getty Images

Терористичната мрежа на "Ислямска държава" (ИД) е планирала след атентатите в Париж през ноември м.г. да извърши и други в още няколко европейски държави, съобщи тв канал CNN.

Медията твърди, че се е сдобила с хиляди страници документи и фотографии, събрани от следователи в Европа, които свидетелстват, че ИД има планове за атаки по света.

Документите дават нови данни за двама заловени заподозрени, които според следователите възнамерявали да извършат нападения във Франция.

Екстрадираха от Франция двама мароканци, планирали атентати

В тях се споменава за съществуването на друг предполагаем терорист (чието име не е било оповестявано), който според властите е свързан с парижката терористична клетка и се е придвижвал на свобода из Европа месеци след атаките във френската столица. Мъжът на име Абид Табауни е бил задържан през юли т.г.

Документите хвърлят светлина и върху обстоятелството колко добре организирано е крилото на ИД за нападения в Европа даже и в момента. Източници казали пред CNN, че бойците на ИД очакват заповеди от господарите си в Сирия.

Според телевизията документите с обем около 90 хиляди страници, повечето на френски език, съдържат протоколи от разпити, следствени заключения и данни от мобилни телефони относно дейността на звеното за външни операции на ИД, известно под името "Амн ал Харджи". Документацията дава представа за:

- портрета на терориста, който ползва за комуникация криптирани медийни платформи;

- начините, по които ИД опазва мисиите си - дава на изпълнителите информация и пари само до следващата фаза, контактува с тях на всеки етап от пътуването им и въвежда псевдоними, които се използват даже вътре в групата;

- начините, по които терористите, обменят логистични съвети с други членове на мрежата, вкл. това дали да преминат границата под свое или чуждо име, а също как да минават границите нелегално (една от препоръките е да се крият в тоалетните на влаковете).

Ислямска държава изгори живи 52 иракски младежи

Службите за сигурност в Европа постигнаха важни успехи. Един от тях е залавянето на двама мъже, за които се смята, че са възнамерявали да придружат във Франция двамата атентатори самоубийци, които се взривиха край стадион в Париж. В следствените документи двамата бойци на ИД са назовани като Адел Хаддади, алжирец, и Мухамад Усман, пакистанец, отбеляза CNN.

Източник: БТА