Ислямска държава подготвя атентати в редица европейски страни
Ислямска държава подготвя атентати в редица европейски страни / ThinkStock/Getty Images

Терористичната групировка "Ислямска държава" има намерение да извърши серия атентати в редица европейски държави. Това пише днес британският в. "Таймс", като се позовава на информация на американския генерал Рупърт Джоунс, получена от западната коалиция при отстъплението на джихадистите от сирийския град Манбидж, предаде ТАСС.

ЕК предупреждава, че е възможно да има наплив от джихадисти в Европа (ВИДЕО)

Джоунс е уверен, че ще бъдат получени още много данни за плановете на "Ислямска държава", след като бъде превзет иракският й бастион Мосул, който международната коалиция планира да отвоюва до пролетта.

Испанската полиция задържа днес четирима души по подозрения, че имат връзки с трафикантска мрежа и че са били използвани от "Ислямска държава" да вкарват бойци в Европа, включително замесени в миналогодишните нападения в Париж. Това съобщи вътрешното министерство в Мадрид, цитирано от Асошиейтед прес.

CNN: Ислямска държава планирала още терористични атаки в Европа след тези в Париж

Четиримата са имали връзка с т. нар. сирийски бежански маршрут, който се смята, че е бил използван от "Ислямска държава", за да стигнат парижките атентатори в Европа през гръцкия остров Лерос през октомври 2015 г. Двама бяха арестувани в градове в Северозападна Испания и двама в югоизточния град Алмерия.

Според разследването арестуваните днес са контактували преди и след атентатите от 13 ноември в Париж с поне един от двамата терористи, задържани в края на миналата година в австрийския град Залцбург за връзки с нападенията във френската столица, съобщи Франс прес.

Източник: БТА