Ди Стефано: Екзекуцията на Саддам Хюсеин автоматично спаси живота на медиците
Ди Стефано: Екзекуцията на Саддам Хюсеин автоматично спаси живота на медиците / netinfo

Световноизвестният адвокат Джовани ди Стефано, известен още повече като Адвокат на дявола, коментира пред Дарик освобождаването на българските медици и евентуалната екстрадиция от Шотландия в Либия на Абделбасет ал Меграхи.

Адвокат Ди Стефано, дори и когато българите бяха осъдени на доживотен затвор, вие твърдяхте, че те ще бъдат вкъщи, в София, много скоро. След като прогнозата ви се сбъдна напълно, бихте ли споделили какво или кой по-точно захранваше вашия оптимизъм?

Освобождаването на българските медици е решение, което беше взето лично от Муамар Кадафи. Решението му беше вдъхновено от семейството му, също така и от подкрепата му към Саддам Хюсеин и иракчаните. Най–силно влияние върху Муамар Кадафи оказа писмото, което му написах с цел да му стане ясно, че не може да подкрепя Саддам Хюсеин, не може да бъде против екзекуцията му, когато в страна му петима душа са на път да бъдат екзекутирани. Имам предвид българските медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство. Моето писмо беше логичната молба, която накара полковник Кадафи да се замисли. Разбира се, не казвам, че емирът на Катар, който познавам лично, както и съпругата на френския президент не помогнаха. Но твърдя, че най-важната помощ за освобождаването на българите беше екзекуцията на Саддам Хюсеин, която автоматично спаси живота на българските медицински сестри.

Да приемем, че смъртта на Саддам е разчувствала Кадафи в известна степен, но емирът на Катар какво точно е сторил?

Емирът на Катар е помагал на семействата на мои клиенти. Помагал е на семейството на Саддам Хюсеин. Той е типичният арабин. Той е човекът, който дава огромни суми пари за образование, за по-добрия начин на живот на хората му. Познавам го лично, той не е алчен човек. Благодарен съм му за всичко, което той е направил за мен. Мисля, че Господ каквото и да е името му – Аллах, Яхова или Бог, ще благослови този мъж. Той със сигурност е дал много на полковник Кадафи. А според мен България трябва да създаде много тесни дипломатически и културни отношения с Катар.

Синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам заяви, че споразумението с Великобритания, което може да доведе до екстрадирането на осъдения за атентата над Локърби либийски гражданин Абдел Басет ал Меграхи, е бил един от ключовете за решаването на случая с българските медици? И вие ли сте на това мнение?

Единственото важно нещо, е че медиците са на свобода и не са застрашени от екзекуция. В момента се намирам в Ирак при мои клиенти и повярвайте ми, не е особено приятно да разговаряш с хора, които знаят, че скоро ще бъдат убити. А щом българските медици са на свобода, за мен това означава, че Господ е слязъл на земята. За мен това е знак. И ще се боря до края на дните си срещу смъртното наказание.

Да се върнем на думите на Сейф ал Ислам. Вярвате ли, че Меграхи може да бъде екстрадиран в родината си?

През 2004 година написах писмо до Абдел Басет ал Меграхи, в което му казвах по какъв начин Кадафи може да търси ползи за разрешаването на случая му. Казах, че според мен Шотландия, Обединеното Кралство като цяло, действаше незаконно като не позволи на Меграхи делото да се води в Либия. В края на краищата съществува спогодба между Триполи и Лондон за размяна на затворници и това според мен скоро автоматично ще се случи. По-важното е, че Абдел Басет ал Меграхи не е виновен за атентата над Локърби. Но като оставим това настрана, дори и Меграхи да е виновен пак нещата щяха да се развият благополучно за него, защото всичко се развива според, моят съвет към Кадафи преди три години. А именно – ако освободи българските медици, ще получи и свободата на Меграхи.

Адвокат Ди Стефано, вие добре познавате Муамар Кадафи, според вас той доволен ли е от начина, по който приключи казусът с българските медици?

Полковник Кадафи подобно на всеки арабин живее ден за ден. За него е важно семейството и страната му да са добре. А фактите са следните – 400 заразени със СПИН деца. Нали не мислите, че те са искали да се самоубият, и сами са се заразили. Нещо се е случило. Нямам представа какво, но знам, че към българските сестри са се отнасяли изключително зле. Що се отнася до мъчителите на сестрите, както навсякъде по света има добри има и лоши хора на реда. Либия не прави изключение от това правило. Както и да е. След края на този случай хората в България трябва да разберат едно нещо – над 400 либийски деца бяха заразени със смъртоносен вирус. Така че ситуацията нямаше как де бъде извън контрол. Това разбира се не е извинение. Важното е, че тази история имаше щастлив край. Медиците могат да продължат живота си, Кадафи продължава по пътя си, Либия продължава, както и семействата на заразените със СПИН деца. Надявам се да сте научили урока след случилото се. И накрая ми се иска да се обърна към всички хора, които отиват в Либия, за да изкарат лесни пари. Внимавайте, правосъдието е различно в различните страни. То никога не е същото като във вашата собствена страна.