Ц. Кънчев: Нищо лично нямам спрямо Първанов, нашите хора обаче мразят някой да лъже повече от нас
Ц. Кънчев: Нищо лично нямам спрямо Първанов, нашите хора обаче мразят някой да лъже повече от нас / снимка: БГНЕС

Лидерът на „Евророма" Цветелин Кънчев декларира подкрепата на формацията си за БСП на предстоящите евроизбори. В интервю за Дарик той беше категоричен, че няма никакво разколебаване сред неговите избиратели заради събитията в левицата след размразяването на АБВ. „В Евророма имаме едно основно правило - да не правим ганьовски работи, да не правим и мангасарски работи. Ще бъдем последователен, предвидим и сериозен партньор в Коалиция за България не просто на хартия, ами партньор със своите реални гласоподаватели. Пред нас не стои толкова дилемата дали ще победим на изборите за Европейски парламент, пред нас стои въпросът с колко ще победим", каза той.

Комерсиални били обясненията за действията на Георги Първанов и АБВ, смята лидерът на „Евророма". "БСП е най-демократичната партия в България. Имат демократична трибуна вътре в партията. И когато някой заобикаля този факт, отговорът е само един - договорка с врага", каза Цветелин Кънчев.

Въпреки че отрече да има лична вражда с президента Първанов, Цветелин Кънчев припомни историята около освобождаването му от затвора. "Той ме бил помилвал и аз затова съм излязъл от затвора. Той не само че не се удържа на обещанието, а на мен ми пристигна отказ от Първанов аз да бъде помилван. Така че да изчистим този казус - нищо лично нямам спрямо него, но нашите хора много мразят някой да лъже повече от нас", коментира той.

Чуйте интервюто с Цветелин Кънчев


Има ли разколебаване в Евророма зад кого да застанете в това време разделно за левицата или по-скоро ще бъдете стриктни и ще спазите споразумението с Коалиция за България.

Не може да се говори за никаква разколебаване. Напротив, можем спокойно да говорим за много сериозно консолидиране и втвърдяване на нашата позиция в Коалиция за България. Проявявам сериозно неразбиране към Първанов и неговото обкръжение и обясненията, които си даваме, са много тъжни.

Какви са?

Освен комерсиални, но могат да бъдат в никакъв случай други, тъй като общоизвестен е фактът е БСП е най-демократичната партия в България. И когато някоя личност било от националния съвет, било на най-ниско ниво реши да отстоява някаква позиция, има демократична трибуна вътре в самата партия, където да направи това. И когато някой заобикаля този факт, отговорът е един, а именно договорка с врага.

Под врага ГЕРБ ли имате предвид?

Ние нямаме друг враг в политическото пространство, така изявен и що-годе силен.

Мислите ли, че това стои в плановете на Първанов и АБВ реално?

Разбира се. Ако се върнете назад в хронологията, Първанов винаги се е активирал тогава, когато Коалиция за България става много силна. Тогава винаги се е отваряло АБВ. Спомнете си случая през 2009 година, когато в никакъв случай нямаше да позволим да дойде на власт Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ, ако Първанов се беше съгласил с нас да проведем едновременно през 2009 година изборите за Европейски парламент, заедно с тези за Народно събрание; ако Първанов не беше направил този подарък с мажоритарните кандидати, където между 15 и 20 депутати той буквално подари на ГЕРБ. Така че там са много топли чувствата от много отдавна.

Между Борисов и Първанов?

О, да, естествено, те са исторически доказани.

Охладняха ли отношенията Ви с Георги Първанов? Не знам колко гласове дойдоха от Евророма на президентските избори през 2001-ва, но помня думите Ви, че благодарение на Вашата партия той е станал президент.

Не може да се каже, че е благодарение на нашата партия, тъй като...

Някой беше извадил от контекста...

... основата на неговите избиратели са хората от БСП, на балотажа беше подкрепен от ДПС и от нас. След това самите социолози казаха, че ромските гласове във вота са били на кантара, те са определили на чия страна да натежат везните. И това е факт. Бяха направени подробни анализи след това. В ромските секции в цялата страна наистина Първанов победи тотално. Благодарение и на нашите гласове той стана президент през 2001 година.

Тогава сте били искрени в подкрепата си и в това, че оценявате качествата му да поеме този пост.

Вижте има една приказка "От малко прасе и от нов началник никой не знае каква свиня ще излезе". Това беше един от мотивите ни, но основният мотив беше да се спре слугинажа на Иван Костов да управлява страната. През 2001 година, ако си спомняте, първо го спряхме с ДПС и НДСВ. Тогава аз не бях в Коалиция за България, а бях в коалиция с ДПС.

Да, помним.

Тогава спряхме Костов в изпълнителната власт и трябваше и на президентските избори окончателно да го разкараме от държавната власт. И дойде звездният миг на Георги Първанов, който се оказа откровен лъжец.

Да нямате нещо лично срещу него?

Знаете ли колко ми е тъжно, когато чувам коментари в общественото пространство, че съм бил освободен от затвора от него, че той ме бил помилвал и затова съм напуснал затвора.

Припомням, че, да, той беше обещал, че няма да престоя нито един ден в затвора, това беше така, но след това той не само че не си удържа на обещанието, а на мен в затвора ми пристигна отказ от Георги Първанов аз да бъде помилван.

Години след това благодарение на един покойник от ДПС - Кадир Кадир, от него разбрах, той тогава беше член на комисията за помилванията, че Първанов е отказал, след като е имал обаждане от Иван Костов. След обаждане от Костов Първанов е отказал да подпише указ за моето помилване. И след като аз бях излязъл, съдът ме беше освободил от затвора, две години и половина след това получих указ от Ангел Марин, който помилва останалите шест месеца от условния ми остатък. Аз вече бях на свобода. Така че да изчистим този казус - нищо лично нямам срещу него. Но вярвайте ми, нашите хора много мразят някой да лъже повече от нас. Нека да бъдем откровени. Писна ми в публичното пространство, като слушам някои от моите колеги, които говорят на такъв неразбираем език, че и на мен ми трябва преводач да ги разбирам, а какво остава за нормалните хора?

Много е неясна картинката какво ще става през политическата 2014-а, изборите през май само за евродепутати ли ще бъдат или и парламентарни. Може ли да смените партньора си за евровота? Как оценявате вашата тежест като гласове в аванс с днешна дата и може ли да играете на друга писта за европейските избори?

В Евророма имаме едно основно правило - да не правим ганьовски работи, да не правим и мангасарски работи. Ние ще бъдем последователен, предвидим и сериозен партньор в Коалиция за България. Пред нас не стои толкова дилемата дали ще победим на изборите за евродепутати. Пред нас стои въпросът с колко ще победим. Защото точно Гоце и неговото обкръжение ги е страх от нашата съкрушителна победа, която имаме шанса да направим през май тази година.

Вие, казвате, сте готови да имате сериозен дан с тази търсена победа.

Ние сме доказан, сериозен политически партньор в Коалиция за България. Не просто на хартия, а партньор със своите реални гласоподаватели.

Като говорим за изборите през май, чудя се ще останат ли голяма част от вашите избиратели в страната да гласуват, защото преди дни в Столипиново казаха, че кварталът ще оредее до май, защото по три автобуса тръгват на нощ към Германия и Франция. Има ли такова нещо и в останалите части на страната и това ли са основните дестинации, в които вашите хора търсят прехрана зад граница.

Столипиново не е България. В Столипиново живеят много малко цигани и огромна част хора, които определят себе си като "миллет", а не като цигани и те не са били наши гласоподаватели. Аз за тях не отговарям. Но тези страхове в последните дни... Дори самият английски премиер успокои, че по нищо не се различава броят на хората, които са пристигнали миналата година от тези, които са пристигнали тази година.

Не очаквате да има...

Не. Ако си спомняте за през миналата година успокоих и Найджъл Фараж по този въпрос. Той си тръгна спокоен в интерес на истината след разговора с мен. Вашите колеги от водещите английски телевизии също така ги успокоих. Някой им чертае там картина... Аз им обясних, че проблемът идва от техните политици, които по нищо не се различават от нас, когато решим да бъдем популисти.

Това, което казвате, е така, но става дума за тенденция, която се отчита изобщо в провинцията. Много хора в действителност, гонени от безработицата, поемат пътя и то не толкова към Великобритания, колкото към по-близката Западна Европа, Германия.

Моят оптимизъм идва от официалните данни, които вече започнаха, макар и за кратък период от 7-8 месеца, за които Коалиция за България участва в управлението на държавата, данните сочат, че започваме да се отлепваме от дъното, на което бяхме стъпили благодарение на партия ГЕРБ и тяхното престъпно управление. Започваме да се отлепваме от дъното, започна разплащането с бизнеса, започна създаването на нови работни места, те са факт и наистина аз съм дори убеден, че тези 250 000 работни места, които бяха записани в нашите програмни документи, неколкократно ще бъдат надхвърлени. Поне по две ще бъдат.

По две? В рамките на мандата имате предвид?

По две, оптимист съм. Да.

Ако е пълен мандатът, разбира се.

Искам да успокоя всички, които разчитат, че няма да има пълен мандат, нека да си намират друго поприще и те да напускат страната, защото пълен мандат ще има.