Атанасов: Не можем да си позволим да приемем повече софийски бали
Атанасов: Не можем да си позволим да приемем повече софийски бали / netinfo
„Г-н Борисов е сериозен мъж и знам, че и той на мое място би защитил интересите на града, който управлява”, отговори пловдивският градоначалник Славчо Атанасов на въпроса какво ще направи, ако столичният кмет поиска временно да се удължи договора за приемане на софийските бали на сметището в Цалапица.

Направихме за София каквото можахме, стига толкова, каза още Славчо Атанасов. Той отново уточни, че изявленията му, свързани с формулата „боклук срещу пари”, са на база хипотетични предположения.

Въпреки че пловдивският кмет цитира европейските норми, които не позволяват транспортиране на боклук от територията на една община в друга, той потвърди, че столичани имат интерес към завода за преработка на твърди битови отпадъци в Шишманци, дори нещо повече - той е от „жизнена необходимост” за София, посочи пловдивският кмет.

Ако кметът на София ви се обади и ви помоли пловдивското сметище да поеме още софийски боклук, какво решение ще вземете?

Мисля, че ще взема решението, което ако беше господин Борисов беше на моето място, щеше също да вземе. Според мен, ние не трябва повече да поемаме софийски бали с отпадъци, защото има опасност пловдивското сметище да изпадне в много по-тежка ситуация от тази, която е в момента в София.

Ние знаем вашата категорична позиция, но все пак като политик вие трябва да се съобразите и с партията, която ви подкрепи на изборите – ГЕРБ. Ако все пак такова нещо се случи?

Нашите приятели от ГЕРБ убеден съм, че няма да бъдат особено настоятелни, защото те знаят, че един кмет трябва да защитава интересите на града и чак след това вече да се стремят към партийно приятелство.

Все пак имали ли сте обаждане от столичния кмет?

Не, до момента нямам такива обаждания и си мисля, че нямам такива обаждания, защото господин Борисов осъзнава и позицията на Пловдив. Моите уважения към софийския проблем, те наистина имат сериозен проблем, но ние направихме каквото можахме за тях.

Преди няколко дни бяхте споменал, че има някакъв вариант срещу заплащане?

Това беше хипотетичен вариант. Аз го казах в смисъл, че никога, никога и като политик, и преди да бъда кмет, никога не съм отказвал среща и ако има искане за среща на ниво София-Пловдив и на ниво Пловдив-правителство, аз няма да отклоня тази среща. Но всичко това беше хипотетично.

Ако все пак ви предложат пари вие по какъв начин бихте се съгласили? Сами при авансово плащане или кешово?

Според мен по никакъв начин не би трябвало да се съгласим, защото не става въпрос вече само за пари. Става въпрос за капацитет на едно сметище. Истината е, че без софийските бали боклук това сметище би функционирало още около четири години и в момента на този етап и при това строго екологично законодателство, сте наясно колко трудно се изгражда ново сметище. Ако ние се съгласим да приемаме нови софийски отпадъци, това означава животът на това сметище да е не повече от година и половина.

А при евентуално искане и евентуален отказ това би ли се отразило по някакъв начин на коалиционните взаимоотношения и как?

Не, не, в никакъв случай. И ние направихме максималното, за да помогнем на София. Все пак 200 000 тона отпадъци приехме. И повече ви казвам обаче, че ние не можем да си позволим да приемем. Относно завода в Шишманци, той е жизненоважен не само за околните градове, но той е жизненоважен и за София, защото София също си прави оценката техните отпадъци да се преработват в този завод