Президентът на ПЕС Сергей Станишев е домакин на координационна среща на левите лидери и премиери преди неформалната вечеря на Европейски съвет, насрочена за тази вечер в Брюксел, съобщиха от офиса на Станишев. В разговор на най-високо ниво социалистите обсъдиха стратегията си в предстоящите преговори за новите ръководни постове в Европейския съюз в контекста на приключилите европейски избори. Франс Тимерманс, кандидатът на ПЕС за председател на ЕК също присъства на срещата, на която Станишев и премиерите социалисти дискутираха възможните нови коалиции и перспективите за формиране на ляво мнозинство в Европейския парламент.
 
"Следващите седмици ще бъдат решаващи както за това кой ще ръководи европейските институции за мандат от 5 години, така и за бъдещето на ЕС. Предстоят интензивни преговори между различните политически сили. Днес с нашите премиери потвърдихме още веднъж, че стоим твърдо зад процеса с общите кандидати и няма да позволим задкулисни решения, с които да бъде подменен вотът на избирателите", заяви Сергей Станишев.

Европейският съвет се събира, за да обсъди резултатите от изборите за ЕП
 
"В тези преговори нашето политическо семейство влиза със силни позиции и високо вдигната глава. Либералите, зелените (които на тези избори имат силен резултат, особено впечатляващ в Германия) и крайната левица още в хода на кампанията се оформиха като естествени съюзници на социалистите, на базата на споделени ценности. Един такъв ляво-центристки блок в новия парламент ще е непреодолим фактор във формирането на мнозинство", допълни Станишев.
 
"Нашата амбиция продължава да бъде новият председател на ЕК да е Франс Тимерманс. ПЕС и Франс направиха силна кампания, на базата на автентични леви послания и политики. Това също засилва нашите позиции.

ЕК: Изборите показаха, че европейската демокрация е жива и здрава
 
В същото време, ЕНП още в изборната нощ започнаха да бламират собствения си кандидат и да обсъждат алтернативни имена. Те са готови на всичко, за да запазят доминиращите си позиции и "стабилността" - да приемат гласовете на крайнодесни, да жертват водещия си кандидат и да пренебрегнат демократичния процес и вота на избирателите, които гласуваха директно за председател на ЕК. Това не може да бъде очакваната от хората промяна", коментира лидерът на европейската левица намека на ЕНП да заменят Вебер и да наложат друг кандидат, който не е участвал в изборния процес. По този начин десницата отрича демократичния принцип на общия кандидат в надпреварата и връща непрозрачността в решението за избора на шеф на ЕК в Европейския съвет.

Как ще изглежда ЕП след изборите? (ГРАФИКИ)
 
"Ние ще направим всичко по силите си Манифестът на ПЕС и посланията на Франс Тимерманс за по-социална, по-справедлива, по-устойчива Европа, да намерят отражение в бъдещия политически курс, който ще поеме ЕС", заяви в заключение Станишев.
БТА