/ Gulliver/Getty Images
Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се събират днес извънредно в Брюксел, за да обсъдят резултатите от изборите за евродепутати. Началото на заседанието е насрочено за 19.00 ч. българско време.

ЕК: Изборите показаха, че европейската демокрация е жива и здрава

Според оповестените от Европейския парламент данни, Европейската народна партия (ЕНП) и социалистите губят от досегашните си позиции и след дълги години на съвместно управление повече не могат да съставят самостоятелно мнозинство.

Европейските избиратели дадоха миналата седмица допълнителна подкрепа за Зелените и за либералите, като по този начин се откри необходимостта от широка коалиция в следващия ЕП.

Как ще изглежда ЕП след изборите? (ГРАФИКИ)

Тази вечер се очаква Европейският съвет да обсъди основно възможностите за определяне на следващия председател на Европейската комисия.

Според очаквания на политически наблюдатели не е изключено да не бъде последван принципът за излъчване на председател на ЕК измежду предварителните водещи кандидати. В процеса участваха Манфред Вебер (ЕНП), Франс Тимерманс (социалисти), Маргрете Вестагер (АЛДЕ), Ска Келер (Зелени), Нико Куе (Европейска обединена левица), Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформатори).

Европа гласува на изборите за ЕП: Какво следва?

В изборната нощ Зелените и ЕНП заявиха, че в ЕП ще подкрепят само кандидат, участвал в предварителното състезание, а АЛДЕ изрази мнение, че председателят трябва да разчита на широка политическа подкрепа. ЕКР настоя за кандидат с богат управленски опит, без непременно да е бил водещ претендент.

Когото и да подкрепи Европейският съвет за следващ председател на ЕК, кандидатът трябва да получи 376 гласа в ЕП. Без гласовете на Зелените и либералите постигане на проевропейско мнозинство изглежда невъзможно.

Guliver/Getty Images

Сегашната Еврокомисия е в правомощията си до 31 октомври и дотогава се очаква да бъдат определени следващият председател на комисията и бъдещите еврокомисари. Ако изборът срещне препятствия, комисията на председателя Жан-Клод Юнкер може да остане на работа и след октомври по силата на действащото законодателство.
БТА