Европейски парламент
Европейски парламент / Guliver/Getty Images
Предстоящи ключови дати в европейския политически календар
Европа гласува на изборите за Европейски парламент. ДПА посочва предстоящите ключови дати в европейския политически календар.

28 май: Лидерите на Европейския съюз ще се съберат в Брюксел на неофициална среща, за да започнат сложните преговори за определяне на новия председател на Европейската комисия. 

При почти 100% обработени протоколи: Демократична България печели вота в чужбина

29 май: Членовете на традиционно доминиращия в Европейския парламент блок на Европейската народна партия ще се срещнат в Брюксел. През юни новоизбраните евродепутати ще обсъдят формирането на политически групи в европарламента.

11 юни: Евродепутатите социалисти ще се срещнат в Брюксел.

20-21 юни: Лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят най-важните назначения в ЕС. Освен председател на ЕК, ще бъде определен новият ръководител на европейската дипломация, председателят на Европейската централна банка и председателят на Европейския съвет.

В ЕП се очертава широка коалиция

1 юни: Изтича мандатът на досегашния състав на Европейския парламент.

2 юни: Първо заседание на новия състав на европарламента и избор на негов председател.

15-18 юли: Второто пленарно заседание на новия състав на ЕП е най-ранната възможност за новите евродепутати да гласуват за нов председател на Европейската комисия, предложен от страните членки.

Първи прогнозни резултати: ЕНП остава първа сила в ЕП

Септември-октомври: Комисиите в ЕП ще гласуват за кандидатите от страните членки за нови еврокомисари. Всяка страна членка на ЕС може да предложи по един еврокомисар. Окончателният екип от еврокомисари, включително и ръководителят на европейската дипломация, трябва да бъде одобрен от ЕП.

31 октомври: Изтича мандатът на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер. За същия ден е планирано излизането на Великобритания от Европейския съюз.

30 ноември: Изтича мандатът на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Неговият приемник ще встъпи в длъжност на 1 декември. 
БТА