/ БГНЕС
Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и демократите, Зелените и АЛДЕ изразиха готовност за преговори за широка управляваща коалиция в следващия Европейски парламент.

Първи прогнозни резултати: ЕНП остава първа сила в ЕП

Според първите предварителни данни от изборите за евродепутати, тези четири групи биха могли да съставят управляващо мнозинство. ЕНП остава първа сила в новия ЕП, но както и социалистите, губи евродепутатски места. На този фон Зелените и либералите бележат ръст.

Естер де Лане (ЕНП) заяви пред журналисти, че групата ще работи за мнозинство на силите в центъра. ЕНП се обявява за стабилност и европейски решения, добави тя. Де Лане не посочи категорично, че ЕНП ще държи водещият й кандидат Манфред Вебер да бъде избан за следващ председател на Европейската комисия.

Първи резултати от евровота в другите страни от ЕС

Удо Булман (социалисти и демократи) коментира, че изглежда ясно желанието на европейците ЕС да направи нещо решително срещу промените в природата и за повишаване на социалната справедливост. По неговите думи енергийният преход не може да се осъществява, без да се взимат мерки срещу бедността и неравенството. Той говори за ново европейско реформаторско мнозинство. ЕНП не може да иска да определи кой да бъде следващият председател на ЕК, имаме нужда от нова коалиция, добави Булман.

ЕП

Ги Верхофстат (АЛДЕ) съобщи, че ще основе нова група в ЕП със стотина евродепутати (включително представителите на партията на френския президент Еманюел Макрон - бел. кор.). За първи път от 40 години насам двете класически партии - социалистите и ЕНП, няма да имат мнозинство, отбеляза Верхофстат. Той допълни, че устойчиво проевропейско мнозинство в ЕП е невъзможно без новите центристки групи, сред които досегашната АЛДЕ. Верхофстат посочи като възможни пресечни точки на коалицията борбата с измененията в природата, честните данъци, постигането на общоевропейско решение за миграцията. По неговите думи е необходим председател на ЕК с широка политическа подкрепа.

ЕП отчита най-високата избирателна активност за последните 20 години

Ска Келер (Зелени) изрази задоволство от полученото доверие на избирателите. Тя посочи, че нейната партия получава голяма отговорност да предизвика действия в истинска защита на околната среда. Зелената вълна залива Европа и това е прекрасен резултат. Ще подкрепим онзи кандидат за председател на ЕК, който споделя нашите цели, поясни тя.
Габриеле Цимер (Европейска обединена левица) определи високата избирателна активност днес като доказателство, че е разбрана важността на тези избори. Видимо е, че младите европейци насочиха изборите към защита на природата, трябва да вземем мерки. Младите показват, че с управлявалите досега коалиции е свършено. Необходима е широка коалиция срещу крайните националисти и десни сили, допълни тя.

iStock/Getty Images

Ханс Хенкел (ЕКР) изрази удовлетворение, че крайната десница не се е представила толкова добре, колкото са били предварителните очаквания. Не подкрепяме следващият председател на ЕК да бъде определен измежду водещите кандидати. Вебер има катастрофален резултат в Германия, нямаме основание да избираме водещ кандидат. Европейският съвет трябва да намери кандидат с голям опит в управлението, заяви Хенкел.

Той съобщи, че ЕКР няма да се опитат да правят групата си по-голяма с приемането на десни екстремисти. Фидес не е партия с крайни възгледи и е възможен кандидат за нашата група, това зависи от решението на ЕКР и на унгарския премиер Виктор Орбан, добави Хенкел по повод очакваната раздяла между ЕНП и партията на Орбан. 
БТА