/ БГНЕС
Европейският парламент съобщи, че на днешните избори за евродепутати е отчетено най-високото участие на избирателите от поне 20 години насам. Според първоначалните данни за ЕС (без Великобритания) активността е около 51 на сто. С преизчисление с всички 28 държави от ЕС активността би била 49-52 на сто, уточни ЕП.

В Германия печели коалицията ХДС/ХСС на канцлерката Ангела Меркел с 28%. На второ място са „Зелените“ /22%/.

Ангела Меркел
БГНЕС

В Австрия канцлерът Себастиан Курц удържа убедителна победа, изпреварвайки значително своите опоненти. За неговата Народна партия са дали гласа си 34,5%. Доскорошният им коалиционен партньор крайнодясната Партия на свободата е трета със 17,5%, губейки над 2% спрямо предишните евроизбори.

Себастиан Курц
БГНЕС

В Гърция убедителна победа удържа „Нова демокрация“ с водач Кириакос Мицотакис. Опозиционната консервативна партия получава 30,5% от вота, следвана от управляващите от СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас с 24%.

В Белгия крайнодясната националистическа партия „Фламандски интерес“ се радва на силна подкрепа не само на евровота, но и на парламентарните и местни избори, които се провеждат в многонационалното кралство, чиято обединителна спойка от 1831 г. е управляващата Сакс-Кобург-Готска династия.

БГНЕС

В Холандия спечели Партията на труда на заместник-председателя на Европейската комисия и кандидат за неин председател Франс Тимерманс. Тя получи 18,10%. 

Партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан вероятно ще спечели 56 на сто от гласовете на изборите за ЕП в Унгария, сочат прогнозни резултати, съобщава Ройтерс.

Управляващата партия Хърватската демократична общност печели най-много гласове - 23,34 процента, и получава четири от общо 12-те мандата за евродепутати, според екзитполове, публикувани след приключване на гласуването, предаде ТАСС.

ЕП отчита най-високата избирателна активност за последните 20 години

Социалистите вероятно са победител на изборите за Европейския парламент в Испания и ще спечелят 18 места в ЕП - с 4 повече в сравнение с изборите през 2014 г., предаде Ройтерс, като се позова на прогнозни резултати.

Крайнодесният Национален сбор води във Франция с 24,2 процента от гласовете, втора е партията "Република напред!" на президента Еманюел Макрон с 22-23 процента, предадоха Ройтерс и ДПА, като се позоваха на прогнозни резултати, съобщени от френските телевизии.

Първите прогнозни резултати: ЕНП остава първа сила в ЕП

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) и най-голямата опозиционна сила - Национално-либералната партия (НЛП) са с изравнени позиции, според екзитпол на института Курс-Авангард въз основа на данни, събрани до 19.00 часа, съобщава в. "Адевърул". Според проучването СДП и НЛП имат по 25,8 процента, следвани от Алианс 2020 (ССР-ПЛЮС) с 23,9 процента.

Управляващата партия Право и справедливост води на европейските избори в Полша с 42 на сто от гласовете според прогнозни резултати=
БГНЕС, БТА