/ Gulliver/Getty Images
Европарламентът е заседавал 2187 часа, имал 255 дни на пленарни сесии с 27 014 гласувания
Работата на Европейския парламент в числа
101659
Работата на Европейския парламент в числа
  • Работата на Европейския парламент в числа
Близо 4 евро е плащал годишно всеки европейски гражданин за издръжката на европарламента, според данни на институцията. Почти 1000 законодателни предложения пък са били обсъдени и подобрени, като повечето са приети.

Единствената пряко избирана европейска институция приема закони и контролира работата на Комисията, както и многомилиардния бюджет на Съюза. От юли 2014 до декември 2018 г. европарламентът е заседавал 2187 часа и е имал 255 дни на пленарни сесии с 27 014 гласувания. Комисията по петициите е получила 6880 петиции, сред които и тази за премахване на смяната на времето.

Gulliver/Getty Images

Близо 1000 законодателни предложения на Комисията „Юнкер“ са обсъдени и подобрени, като повечето от тях са успешно завършени след преговори с Европейския съвет. За следващия парламент остана пакет „Мобилност 1“, приета беше директивата, която сложи край на надценките за роуминг в страните членки, например. Според данни на европарламента, годишната му издръжка, която се пада на всеки гражданин е 3,50 евро.

Средната възраст на евродепутатите към 29 март е 55 години, като най-възрастният е французин на 90, а най-младият - 28-годишен белгиец. Най-млада национална група пък е групата на България със средна възраст 48 години.

Gulliver/Getty Images

Броят на представителите варира от шест за Малта, Люксембург и Кипър до 96 за Германия. Обединеното кралство има 73-ма депутати. Когато напусне общността, местата в европарламента ще се намалят от 751 на 705. 27 ще се преразпределят към страни членки, чието представителство вече не съответства на настъпили демографски промени. Останалите места ще бъдат резерв за нови членки, които ще се присъединят в бъдеще.