През нощта с преминаването на пореден студен атмосферен фронт, от запад на изток ще има валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В Предбалкана, високите западни полета и Лудогорието дъждът постепенно вече преминава в сняг.

Слаб сняг започна да вали в Пампорово, според информация от Планинската спасителна служба и кадри от видеокамерите в курорта. Обилна снежна покривка засега не се е образувала, побелели участъци се забелязват в района на връх Снежанка.

Информация и снимки за заснежаване по пътя през прохода "Превала" се появиха в местни групи в социалните мрежи. От Областното пътно управление заявиха, че пътната обстановка е нормална, на места вали суграшица.

От минус 12 до 17 градуса през декември – ще има ли сняг за коледните празници



Сняг заваля и на прохода „Петрохан”. Очаква се в следващите 24 часа пътната обстановка да се влоши. В района има и мъгла, посочва БТА. 

Към момента снежната покривка на прохода е съвсем малка. До часове температурите ще се понижат. Има вероятност от снегонавявания.  

„Обстановката е зимна. Призовавам шофьорите да се съобразяват със съответните метеорологични условия и да карат внимателно”, каза за NOVA Володя Вълов, директор на ОПУ-Монтана.

Фандъкова възложи организация за снегопочистване в София

На Витоша също вече прехвърча сняг. В София все още няма. Във връзка с прогнозите кметът на София Йорданка Фандъкова проведе оперативка със зам.-кмета Десислава Билева, представители на Столичния инспекторат, дирекция "Аварийна помощ и превенция" и управителите на фирмите, ангажирани с почистването на града, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. По време на работната среща зам.-кметът Билева посочи, че приключилата проверката на фирмите показва, че те разполагат с повече от 260 машини снегопочистваща техника и в базите си имат нужните количества соли.

Кметът Фандъкова възложи да бъде създадена организация за работа и от 2.00 ч. тази нощ снегопочистващата техника да бъде разположена на определените от Столичния инспекторат 66 местостоянки в София, като в районите с по-висока надморска височина снегопочистващите машини да бъдат на местостоянките час по-рано. Приоритетно ще се почистват улиците, по които се движи градският транспорт, както и стръмни места и мостове в града, където се очакват заледявания. Управителите на фирми имат задачата да създадат и нужната организация за почистване на спирките и подходите към подлезите.

При необходимост временно ще се затварят за движение пътни отсечки за извършване на обработки. През днешния ден се извършват обработки на пътищата в природен парк Витоша, където и в момента вали сняг. От Столичната община призовават водачите на пътни превозни средства да излизат на пътя само с добре оборудвани за зимата автомобили и да се съобразяват с пътните условия.



АПИ: Дъждът ще се обърне в сняг, шофьорите да тръгват подготвени за зимни условия

До сутринта в планинските райони ще се образува снежна покривка, има условия и за снегонавявания.

Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, най-късно сутринта в крайните югоизточни райони. Ще бъде умерен и с него ще нахлува студен въздух. Минималните температури ще са от около нулата в Софийско и на места в Предбалкана, до 12-13 градуса по Южното Черноморие.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи за зимните условия гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ.