/ БГНЕС
протест фермери
98263
протест фермери
  • протест фермери
Протестът на животновъдите се прекратява. Това стана след близо 5 часа гражданско недоволство под прозорците на Министерския съвет. В началото на протеста се чуха призиви за оставка на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство. След среща с властта, няколко оставки и обещание за повече пари, протестът приключи. С постовете си се разделиха заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров, двама шефове на дирекции в аграрното ведомство и съветник на министъра. Стига се до блокада на булеварда пред Министерския съвет, а за кратко и до сблъсъци с полицията.


Борисов освободи зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров

Протестът не е само за пари, а за политиката към сектор животновъдство, обясни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. „Тук не става въпрос за пари. Парите са следствие на погрешно водена политика и отношение на държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните към нашия бранш. Един път завинаги някой трябва да поеме отговорност за всички действия и бездействия до момента. Този някой посочваме в лицето на министъра, зам.-министъра, директорите на дирекции, които са пряко отговорни за всичко, което се случва”, каза той.

Последваха и сблъсъци на млади момчета с жандармерията, организаторите на протеста се разграничиха от проявеното насилие в опит да се щурмува сградата на Министерския съвет.
 

протест фермери
БГНЕС

Към протеста се присъединиха и депутати от парламентарната група на БСП начело с лидера на социалистите Корнелия Нинова. Тя призова стопаните от Бургаско и Ямболско, чиито животни бяха умъртвени заради чума по козите и овцете, да бъдат обезщетени справедливо. „Това е гневът на народа срещу държавата. Може би по-важно е какво трябва да свършим, за да спасим земеделието, Странджа и живота на тия хора. Нашите предложения ги знаете: да се спре с убиването на животни, докато не се изясни наистина ли става въпрос за чума, да им се дадат справедливи обезщетения. Това, което им се предлага е нищо спрямо загубите, които претърпяха, да се направи програма Странджа-Сакар за възстановяване на района”, каза Нинова.

протест
БГНЕС


В крайна сметка след повече от час преговори, властта и протестиращите се разбраха. Исканията за оставки бяха удовлетворени и по нареждане на премиера с постовете си се разделиха зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, двама шефове на дирекции в земеделското министерство и съветник на Порожанов. Относно искането на животновъдите за помощ de minimis бе постигнато споразумение тя да бъде увеличена от 7 на 15 лева. Министерството ще прави анализ по друго предложение за подпомагане на животновъди и от думите на министъра на стана ясно, че вероятно ще бъдат заложени средства за това.

протест фермери
БГНЕС

Симеон Караколев отчете, че исканията на фермерите са удовлетворени с изключение на това помощта de minimis да бъде увеличена на 20 лева. 

протест фермери
БГНЕС


Останалите протестиращи фермери обаче не бяха доволни от договореното и освиркаха организaтора на протеста Симеон Караколев.

протест фермери
БГНЕС