Жертвите на ареста в Мировяне искат оставката на Цветан Цветанов
Жертвите на ареста в Мировяне искат оставката на Цветан Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Жертвите на ареста в Мировяне искат оставката на Цветан Цветанов
49394
Жертвите на ареста в Мировяне искат оставката на Цветан Цветанов
  • Жертвите на ареста в Мировяне искат оставката на Цветан Цветанов

Пострадалото от действията на МВР семейство Начкови от Мировяне обяви, че създава граждански комитет, който ще се занимава със случаите на насилие над обществото.

Начкови поискаха до дни оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов. В противен случай щели да започнат с протестни шествия, които ще продължат, докато Цветанов не освободи поста.

Желаещите да се присъединят към инициативата може да го направят в социалната мрежа Facebook, където Начкови щели да публикуват информация за действията на комитета.

Семейство Начкови искаше основно да изрази своето незадоволство от обещанията на премиера Бойко Борисов за уволнения във вътрешното министерство. До такива така и не се стигна за сметка на мъмрения и порицания, коментира Малина Начкова: "Когато в медийното пространство, всеки уважаващ себе си управник - независимо дали е премиер или на някакъв друг висок пост, хвърля обещания, закани за наказания, оставки, ако уважава себе си и държи на името си, би трябвало да се съобрази с това. А с тези порицания и мъмрения, не искам да бъда груба, но е смешно и жалко".

След майката беше ред на бащата Петър да разкаже за действията на полицаите през злополучния ден: "След такъв бой и такъв стрес, как да се чувствам?! Всичко ме боли, те ме ритаха."

Малина Начкова представи накратко основното искане на гражданския комитет: "Искаме оставката на Цветанов, защото той се оправдава с нископоставените служители, които са си превишили правата".

Семейството е подало и жалба до прокуратурата заради действията на полицията и очаква държавното обвинение да се самосезира по случая и да излезе със становище. След това Начкови ще решат дали са удовлетворени и дали ще заведат граждански иск срещу полицията.

В събота Петър и Малина Начкови се оплакаха, че срещу тях е било упражнено насилие по време на полицейска акция. Домът им бил обискиран в събота, а двамата са били арестувани. Полицията откри пет кутии безбандеролни цигари по време на претърсването. Начкови твърдят, че спецполицаите са използвали физическа сила и са превишили правата си. Дъщерята на семейството - Ралица, пък е автор на група срещу премиера Бойко Борисов във Facebook. Начкови са освободени малко след края на проверката.