Азербайджан е ключов партньор на България в усилията й за подобряване на енергийната сигурност и постигане на енергийна диверсификация в регионален и европейски мащаб. България има възможността да увеличи транзитните доставки на газ.

Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Росен Желязков подчерта пред президента Илхам Алиев възможностите на България да увеличи транзитните доставки на газ както за страните от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север.

Желязков каза още, че отличните отношения и стратегически диалог между София и Баку имат все по-голямо значение за диверсификацията на доставките на енергоизточници за българската икономика, особено след военната агресия на Русия срещу Украйна.

Председателят на НС припомни, че през месец октомври 2022 г. беше пусната в експлоатация междусистемната газова връзка Гърция-България, а през 2023 г. и тази със Сърбия, с което България започна да получава в пълен обем договорените количества азербайджански природен газ и увеличи транзитния си капацитет.
Росен Желязков подчерта пред президента Илхам Алиев възможностите на България да увеличи транзитните доставки на газ както за страните от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север.

През миналата година беше подписан Меморандум за сътрудничество между пет оператора на газопреносни системи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Баку за Европейския съюз, припомни Желязков, като уточни, че пускането на интерконектора между България и Сърбия значително допринася за енергийната сигурност в Европа.

Желязков отбеляза значението и интереса за присъединяване към споразумението за пренос на Зелена енергия. Той изрази надежда, че неизползваният потенциал в двустранните търговско-икономически отношения да бъде оползотворен.

БГНЕС

Росен Желязков припомни ключовата роля на Транскаспийския международен маршрут и значението на възможностите, които той предоставя в условията на нарушени логистични връзки между Азия и Европа.

От своя страна Алиев подчерта, че отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, но и са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което отвори нова страница в двустранните връзки.

"Благодарение на това България имаше възможността да стане транзитираща държава за азербайджански газ, което вече е факт. Оценяваме високо партньорството в тази сфера", заяви президентът.

България приветства избирането на Баку за домакин на Конференцията на ООН по изменение на климата, посочи Росен Желязков. По думите му това потвърждава ролята на Азербайджан като важен участник в глобалната енергийна политика. Председателят на НС потвърди, че страната ни е готова активно да сътрудничи за това международно събитие, включително да проведе съвместни подготвителни мероприятия в България.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация положиха венец пред монумента на азербайджанския лидер Гейдар Алиев и на Алеята на мъчениците в Баку.

БГНЕС

БГНЕС


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня