Железниците с ново разписание от 11 декември
Железниците с ново разписание от 11 декември / DarikNews.bg, архив
Железниците с ново разписание от 11 декември
91630
Железниците с ново разписание от 11 декември
  • Железниците с ново разписание от 11 декември

Новото разписание на БДЖ влиза в сила на 11 декември. В графика за следващата година се запазва обемът превози, но има промени в часовете на тръгване и пристигане на влаковете.

От железопътната компания уточниха, че и през 2017 г. най-големите проблеми в разписанието са регионалните влакове, които обслужват пътниците между големите градове и околните по-малки населени места, защото няма достатъчно композиции. Причини за това са както липсите на подвижен състав, така и ограничената субсидията от държавата.

БДЖ пуска в продажба билетите за Коледните и Новогодишните празници

586 влака ще се движат в новото разписание. От БДЖ са категорични, че обемът на превозите се запазва, но са променени часовете на тръгване и пристигане на много композиции. Идеята на това е да се създадат нови връзки и така да се привлекат повече пътници.

Големият проблем в разписанието както всяка година обаче са регионалните влакове, каза директорът на пътнически превози Димитър Костадинов.

Той уточни, че всяка промяна на графика  за една гара се отразява и на други населени места. За това в тези случаи би трябвало да се избират местата с повече пътници. Въпреки това при сигнал от БДЖ са готови на промени.

През следващата година предстоят и нови продължителни ремонти в няколко участъка в страната. Заради тях се въвеждат алтернативни маршрути на движение, които ще доведат до удължаване на времепътуването, но от БДЖ обещават, че няма да има населени места, които да останат без влакове. Ако някъде трябва да се спре железопътното движение, ще бъдат осигурени алтернативни автобуси.