Железничари излизат на протест, искат си забавените заплати
Железничари излизат на протест, искат си забавените заплати / cнимкa: Sofia Photo Agency
Железничари излизат на протест, искат си забавените заплати
21997
Железничари излизат на протест, искат си забавените заплати
  • Железничари излизат на протест, искат си забавените заплати

В 11.00 часа в Горна Оряховица започва насроченият протест на железничарите заради забавеното изплащане на заплатите им. Това заяви пред Дарик Петър Бунев - председател на Синдиката на железничарите в България. Той допълни, че споразумение между синдикатите и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията не е постигнато. В петък министър Александър Цветков се е срещнал с тях и е дал обяснение за забавените заплати на служителите на БДЖ и Националната компания „Железопътна инфраструктура". Като главна причина той е изтъкнал финансовата криза, заяви още Бунев. Предложението, което Цветков е направил относно изплащането на забавените заплати обаче не е удовлетворило синдикатите и именно затова те ще проведат днешния протест.

Близо 300 души се очаква да се включат в протеста на железничарите. Споразумение между синдикатите и министъра не е било постигнато заради предложения от министър Цветков график на изплащане на забавените заплати, заяви Бунев: „В графика ме притеснява това, че до 2 октомври ще се платят заплатите за юли и до 15 октомври ще се плати авансът, който трябва да се плати за септември".
 
Бунев обаче уточни, че те не се ангажират да дадат точна дата, до която да бъдат изплатени дължимите суми: „Срок не сме дали, но на митинга ще видим. Смятам, че хората едва ли биха казали сега, незабавно на момента да бъдат, но пък и това, което се получава, също не е нормално".

По думите на Бунев по време на срещата министър Цветков е дал и обяснение за забавените възнаграждения: „Една от причините е кризата. Другата, която беше изтъкната, е похарчените предварително пари от субсидията, която идва към бюджета и похарченият капитал от трансфера е 80%".
 
Предстоящото погасяване на две вноски по заеми към банки за месеците ноември и декември - на обща стойност около 50 млн. лева допълнително ще утежни изплащането на възнагражденията. Проблем остава и спада спрямо същия период на миналата година в товарните превози с 45% и на пътническите със 7%. Бунев обаче заяви, че исканията на железничарите остават същите: „Първото изплащане на възнагражденията и запазване на работните места".