/ Георги Димитров
Здравният министър Стойчо Кацаров си постави бустерна доза с ваксината на Pfizer.

Той се е имунизирал с еднодозовата ваксина на Janssen по-рано. Кацаров обясни, че също така е и преболедувал.

"Както всеки здраво мислещ човек и като всеки лекар, чиято първа грижа е доброто на пациентите, е добре да бъде скептичен при появата на нови лекарства, на нови ваксини, при липсата на достатъчно доказателства. Една година по-късно, когато са поставени над 7 милиарда дози няма никакво съмнение в безопасността на тези ваксини, защото случаите на тежки странични реакции са по-малко от 1 на милион. Няма никакво съмнение в ефективността им. Ваксината е доказала ефективността и безопасността си с изминалата година", заяви здравният министър след като се ваксинира.



Кацаров призова хората да се ваксинират и подкрепи апела си със статистика. "Всеки шеснайсти човек, влязъл в болница с COVID у нас, умира. Ваксината ви гарантира, че дори да се заразите, със сигурност няма да умрете от коронавируса", посочи той.

Той каза, че вече излизаме от поредната вълна на коронавируса, но разхлабване на мерките няма да има. "Макар, че тенденцията е обърната, се очаква нова разновидност на вируса и е много рисково да се променят сегашните мерки, освен това те се доказаха, че работят".

"Много хора казваха, че българите не сме европейци, че за това не се ваксинираме, но реакцията на българите след въвеждането на зеления сертификат, това, че хората го приеха и го спазват, показва, че всъщност не сме толкова лоши, че ако по подходящ начин се представи дадено нещо и то се възприеме от хората, те се държат като европейци, като модерни хора", отбеляза здравният министър.

Всички досегашни варианти на коронавируса не ни подминаха, няма причина да си мислим, че Омикрон ще ни подмине. Такова е естеството на тази епидемия, на начина на разпространение, че практически е невъзможно да бъде ограничено разпространението, но са предприети всички мерки, заяви Кацаров. Той обясни, че допълнителни мерки заради новия вариант на коронавируса у нас не се очакват.