/ Министерството на здравеопазването
След като се оказа, че РЗИ в страната имат различен подход при наличие на положителни случаи на коронавирус в училище, се наложи ръководството на здравното министерство да напомни на шефовете им да спазват изпратените още преди седмици указания и да действат по общия алгоритъм.

По-рано днес се разбра, че навсякъде РЗИ предприема действия по свое усмотрение. Така, например, в двете училища в София и Стара Загора здравните инспектори не само поставят деца и учители под карантина, но ги тестват за COVID-19, както трябва да бъде. В същото време в гимназията в Русе класът на заразения 11-класник беше изпратен само да пази карантина вкъщи без никакви изследвания, а родителите на момчето, които са контактни от първи ред, бяха пуснати да си ходят на работа и евентуално, да станат приносители на заразата.

РЗИ-Русе не тества класа на заразения ученик от Математическата (ВИДЕО)

Целият този разнобой вероятно накара здравните власти да пишат допълнителни насоки за действие в подобни ситуации, за да внесат синхрон в реакциите на РЗИ, с чиито началници в цялата страна се проведе видеоконферентната среща.

Освен министър Костадин Ангелов, в онлайн съвещанието участваха заместниците му и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е и началник на здравните инспектори.

„Желанието ни е регионалните здравни инспекции да имат унифициран подход при предписанията за карантиниране и при изследването на контактни лица в училищата и в семействата на ученици и учители", обърна внимание на директорите на РЗИ от страната министър Ангелов, цитиран от пресцентъра на здравното министерство.

"Това, разбира се, е трудно с оглед на факта, че епидемиологичните проучвания зависят от редица обстоятелства като установяване на контактни от първи и втори ред, наличие на симптоматика за коронавирусна инфекция, информация за социални контакти и т. н. По тази причина Министерството на здравеопазването, МОН и всички ангажирани страни изготвиха подробни Насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 2020 - 2021 година в условията на COVID-19“, напомни им министърът.

Проф. Ангелов съобщи, че в тази връзка ще бъдат изготвени и допълнителни указания за РЗИ в страната.
 

Костадин Ангелов и Ангел Кунчев
Министерството на здравеопазването



„Въпреки че имаме общата рамка, работим в нея не просто от началото на COVID епидемията, а ежегодно – при осъществяването на здравен контрол над заразните заболявания, министерството ще изготви и допълнителни насоки, които да улеснят и прецизират дейността на служителите в РЗИ“, още проф. Ангелов.

Участниците в срещата информираха министъра за епидемичната обстановка и разпространението на COVID-19, като отбелязаха, че ситуацията е спокойна и не се наблюдава повишение в броя на положителни за COVID-19 случаи.

Повечето регионални здравни инспекции съобщиха за намаляване на броя на хоспитализираните с коронавирусна инфекция лица в интензивни структури.