Няма бум на чревни вируси по българското Черноморие. Темата се преекспонира. Това заяви пред министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, предаде NOVA.

„Ако си спомняте със замърсяването от „Нова Каховка” беше нещо подобно. Морската вода унищожава микроагранизмите. Самопочистващото се свойство на морето е много ценно. Преди 10 години се направиха много инвестиции за заустване на фекални води. Морето се изчисти”, уточни здравният министър.

За кръвните проби на шофьорите и отнемането на коли на пияни и дрогирани шофьори:

„Това което ние може да направим е да снабдим с експресна информация МВР за клиничните лабораторни изследвания, които касаят наркотиците”, уточни проф. Хинков.

Министър Хинков: Постигнатото увеличение на заплатите в Спешна помощ никак не е малко

На въпрос какъв ще бъде ефектът от забраната за продажбата на антибиотици без рецепта, той каза следното:

Очаквам ефектът да е сериозен, защото все още нямаме програма за борба с антибиотичната резистентност. Това е много голям проблем. Трябва да спре това масово употребяване на антибиотици с нужда и без нужда. Идеята е да има пациентско досие”, поясни министърът.

За недостига на спешни медици:

Правим всичко възможно да увеличим заплатите на целия персонал, техните искания са такива, че в крайна сметка, ако ги приемем, заплатите на медицинските сестри ще се изравнят с тези на шофьорите. Говорим за едно увеличение, което идва благодарение на добри разчети във финансовото министерство и изведнъж започват протести. Това е странно”, поясни здравният министър.