Костадин Ангелов
Костадин Ангелов / пресцентър, Министерството на здравеопазването
Няма недостиг на лични предпазни средства в лечебните заведения в страната. Това заяви пред журналисти в Смолян министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, опровергавайки медийни публикации. Според него в складовете са осигурени количества лични предпазни средства, които гарантират обезпеченост за следващите 3 месеца. Организацията в област Смолян и в МБАЛ- Смолян е на изключително добро ниво, посочи здравният министър след среща с ръководството на областната болница и медици от първа линия в борбата с COVID-19.

Министърът заяви, че 13-те легла в инфекциозното отделение на болницата в Смолян могат да бъдат увеличени до 20, а тези в Пулмологията удвоени от 30 на 60 и обезпечени с необходимия медицински персонал. В лечебното заведение в момента се лекуват 24 пациенти с коронавирусна инфекция, а досега са излекувани 102-ма. 

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че в нито един от пунктовете в област Смолян няма проблем свързан с неизплащане на нощен и извънреден труд или напрежение сред работещите по отношението на нивата на работните заплати. „Колегите бяха изненадани от исканията и поведението на синдиката, който представлява Мая Илиева и не припознават тези искания.  Илиева също присъства на срещата с министъра.

Той коментира и проблема с липсата на медицински кадри, особено в региони като Смолян. „Имам ясен план, който гарантира започването на работа на млади лекари и сестри в неатрактивни места като Мадан и Рудозем, например и той включва участието на три центъра за финансиране – лечебното заведение, общината и държавата. Като имаме такъв тип финансиране се събира един достатъчно сериозен финансов ресурс, който да мотивира хората. Общината ще гарантира осигуряване на допълнително жилище на тези хора. Ако се използват за по-продължителен период, могат да станат техни, каза още министър Ангелов.

Според него данните за спад на случаите на коронавирус през последните 2 седмици не са достатъчен индикатор, за да кажем, че епидемията намалява.
БНР