Проф. Камен Плочев
Проф. Камен Плочев / БГНЕС, архив
Комисия в НС подкрепи прекратяване на мандата на шефа на НЗОК
97814
Комисия в НС подкрепи прекратяване на мандата на шефа на НЗОК
  • Комисия в НС подкрепи прекратяване на мандата на шефа на НЗОК
Управляващото мнозинство в парламентарната здравна комисия гласува в подкрепа на предсрочното отстраняване на проф. Камен Плочев от поста управител на Здравната каса. С 11 гласа „за”, 7 „против” и нито един въздържал се депутатите решиха начело на здравноосигурителната институция да застане друг. От ГЕРБ мотивираха решението си със здравословното състояние на проф. Плочев, което се влоши след обвиненията срещу него и заплахите да се оттегли от поста си в началото на годината.

Министърът вече не иска оставката на Плочев, добър човек бил

След кратка дискусия сред народните представители бе взето решение мандатът на проф. Камен Плочев като управител на здравната каса да бъде прекратен. Депутатът Лъчезар Иванов увери, че причината ГЕРБ да гласува „за” е свързана със здравословното състояние на епидемиолога, което според него не се било влошило сега, а ставало въпрос за хроничен здравословен проблем.

Скандалите в здравеопазването пратиха проф. Плочев в болница

Последва въпрос от проф. Георги Михайлов от БСП: „Ако влезем в тази хипотеза, че проф. Плочев е имал това хронично заболяване от години, то тогава се поставя пред всички въпросът как това заболяване внезапно се превърна в пречка за изпълнение на неговите задължения след разразилия се остър дебат от началото на годината. Създава се впечатлението, че неговото бързо оттегляне заради хронично заболяване, което той лекувал от години, като че ли е по други причини”.

Нигяр Джафер от ДПС, които заявиха, че също няма да подкрепят отстраняването на Плочев, определи заседанието на комисията като опит да се легитимира поредният прецедент с освобождаване на управител на здравната каса.

Здравният министър иска оставката на шефа на НЗОК

„Смятаме, че сагата с проф. Плочев е фрагмент в безизходицата в здравеопазването. Очакваме работещи решения, не просто персонални промени през пет-шест месеца. Не мисля, че злоупотребяваме със здравословното състояние на проф. Плочев. Ако има някой, който ще трябва, макар и процедурно, да използва това здравословно състояние, това ще бъдат управляващите”, каза Джафер.

Предстои окончателното решение за бъдещето на Плочев като управител на касата да бъде взето в пленарна зала. Към момента име на нов ръководител на институцията официално не е дискутирано.