Здравният министър Кирил Ананиев; на снимката долу - председателят на НЗОК д-р Камен Плочев
Здравният министър Кирил Ананиев; на снимката долу - председателят на НЗОК д-р Камен Плочев / БГНЕС, архив
Скандал между здравния министър Кирил Ананиев и директора на НЗОК Камен Плочев. Причината – мистериозно писмо, с което се иска актуализация на бюджета на касата. Ананиев поиска оставката на Плочев, а от опозицията разказаха за заплахи, отправяни към шефа на касата. Ако той откаже доброволно да освободи поста, решението трябва да вземе парламентът.
 
Хронология на събитията по разказа на здравния министър Кирил Ананиев – по време на заседание на правителството в сряда разбрал за писмото на Плочев. В него се казва, че трябва да се направи актуализация на бюджета на касата, тъй като дължим на чужди здравни фондове над 200 мнл. лева. Веднага след това министърът се срещнал с шефа на касата.

Здравната каса ще поиска 400 млн. лв. повече в бюджета си за догодина
 
"Поисках му оставката на 14 февруари, когато разбрах, че има такова писмо. Той постъпи изключително некоректно. Първо, не е информирал надзорния съвет за това писмо; второ, не е информирал министъра. Той знае каква е процедурата. Направо е информирал Народното събрание. Когато аз го попитах има ли такова писмо, което е подписал, до Народното събрание, той каза не. Когато извадих писмото и показах подписа му, той каза, че това не е неговият подпис и някой го е фалшифицирал. Тогава му казах, че ще направим съответните стъпки пред съответните служби, за да видим кой е злоупотребил с неговия подпис. В един момент той започна да се гърчи. Помолих да се обадим в Здравната каса да видим как е изведено писмото и цялата процедура по съгласуването. В момента, в който ни изпратиха по имейл писмото със съгласувателните подписи той започна да мисли по какъв друг начин да ми каже, че той няма участие в цялата тази история. И каза, че са му дали някакво писмо да подпише и той го направил без да гледа", разказва министърът.

Уволниха подуправител на здравната каса

След като според Ананиев уточнили чий е подписът и как евентуално се е появил там, били се разбрали Плочев да подаде оставка. Но не се случило точно така.
 
"Той пред мен каза, че е виновен и ще си поеме отговорността и че на следващия ден ще си подаде оставката. При което аз очаквам да си подаде оставката, а той тръгва да обикаля из парламентарните групи и да злоупотребява, че някой го е насилвал, че някой го е обиждал и насила иска да освободи поста. Много некоректно, изключително некоректно. Как може да кажеш, че подписваш писмо до председателя на Народното събрание без да знаеш какво си подписал", допълва Кирил Ананиев.

В кулоарите на парламента депутатът от левицата Славчо Велков защити Плочев и разкри, че върху него е оказван натиск да си подаде оставката: "Чрез посредник проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който казва следното: Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай имаме и други мерки и ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор".

Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев
БГНЕС, архив


На репортерски въпрос кой е заплашващият, Велков отвърна: "Този, за който си мислите. Казах високопоставен политик, но не е най-високопоставеният човек в държавата. При най-високопоставения проф. Плочев беше на разговор преди една седмица и той го увери, че застава зад него, да си гледа спокойно работата. Професорът с нищо не е дал повод да му се иска оставката, освен с това, че е писал до парламента. А до кого да пише един парламентарно избран човек?!"

Здравният министър увери, че няма сигнали за отказана медицинска помощ на българи в чужбина и нямаме задължения, които да са уговорени и да не се изпълняват. По думите на Ананиев няма причина да се прави актуализация на бюджета на здравната каса.