Завеждат дело за клевета срещу приближен на бившия главен мюфтия
Завеждат дело за клевета срещу приближен на бившия главен мюфтия / снимка: Sofia Photo Agency
Главното мюфтийство ще заведе дело срещу Хашим Хаджихасан за клевета и набеждаване, съобщи главният мюфтия Мустафа Хаджи. Делото ще е заради разпространените от Хаджихасан твърдения, че ръководство на мюсюлманското изповедание, което беше избрано на конференция в събота, е подкупило председателя на Софийски градски съд Светлин Михайлов, за да регистрира резултатите от Националната конференция.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи обясни, че не е бил търсен за повече информация за обвиненията на Хаджихасан и допълни, че това са безпочвени обвинения. Тези хора, след като изпаднаха в такова отчаяно положение, се опитват да излязат от ситуацията като се опитват да хвърлят кал в лицето на ръководството на мюсюлманското вероизповедание.

Мустафа Хаджи каза още, че Хаджихасан е сред приближените на бившия главен мюфтия Недим Генджев, който оспори законността на свиканата конференция. Според Хаджи с обвиненията си към съда, хората на Генджев обиждат не само мюфтийството, но и държавата, но въпреки това ще потърсят правата си в съда.

Националната конференция на 19 април, на която беше избран Мустафа Хаджи, бе организирана от мюсюлманите в България и е регистрирана в Софийски градски съд. Ръководството на мюсюлманското вероизповедание е признато от редица международни организации, уточни главният мюфтия. Националният форум е свикан по устава от 1996 г. и е регистриран в съда, а в него са участвали делегати от 12 -те мюфтийства.

За ремонта на сградата на Главното мюфтийство Мустафа Хаджи уточни, че той е финансиран от Турското министерство на вероизповеданията и в него не са участвали политически сили.