Защо трябва да се стига до гражданска война, пита омбудсманът на Пловдив
Защо трябва да се стига до гражданска война, пита омбудсманът на Пловдив / снимка: gustonews.bg

Общественият посредник на Пловдив Димитър Атанасов се обърна официално с писмо към областния управител Венцислав Каймаканов да се вслуша в гласа на хората, като отговори на техните искания и очаквания.

Повод за писмото е постъпил сигнал до Омбудсмана, подписан от 56 протестиращи пловдивчани, с молба той да посредничи като предаде лично искането на губернатора искането за неговата оставка.

В обръщението си Атанасов заявява, че вижда и оценява размирната ситуация в Пловдив и България, което му дава основание да приеме предложението на протестиращите. Той се надява, че Каймаканов ще преосмисли решението си да не подава оставка, докато правителството не падне, защото пловдивчани не го припознават за техен представител.

Омбудсманът предупреждава областният управител, че позицията му, че протестиращите са една шепа хора не е убедителна, защото всеки момент те могат да станат десетки хиляди, с което ситуацията да стане взривоопасна.

С директен въпрос „Защо трябва да се стига до гражданска война” Атанасов призовава Венцислав Каймаканов да се вслуша в гласа на хората, като по този начин прояви чувство за отговорност, за да се опази обществения мир.

Около 15 протестиращи се събраха днес пред сградата на Областната управа в Пловдив. Това беше поредната демонстрация срещу назначението на Венцислав Каймаканов за областен управител. Протестите в града ще продължат традиционно и вечерта пред сградата на Общината.

Други новини от Пловдив