През почивните дни над страната ще премине студен атмосферен фронт. На места ще има валежи и гръмотевични бури, повишава се вероятността за локални интензивни явления. Това се съобщава в седмичната прогноза за времето у нас - от 17 до 22 септември, изготвена от Националния институт по метеорология и хидрология.

От там обявиха жълт код за интензивни валежи и за силен вятър за 17 септември. Жълтият код за локални интензивни валежи и за гръмотевични бури е за четири области от Северна България, както за силен и поривист южен вятър в десет области от Западна и Централна България.

Общо предупредителният жълт код за утре е за десет области на страната: Видин, Монтана, Враца, София-град, София област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

В неделя, 18 септември, със силен вятър от запад-северозапад, ще нахлува хладен въздух и температурите бързо и значително ще се понижават - на места в северозападната половина от страната ще са с обратен дневен ход.

Времето през септември: От 4 до 34 градуса

В началото на следващата седмица захлаждането ще обхване цялата страна, ще се понижат и минималните температури. В понеделник, 19 септември, вятърът временно ще отслабне, вероятността за валежи намалява, облачността ще намалее до слънчево време.

Във вторник, 20 септември, вятърът от северозапад отново ще се усили, а вероятността за валежи ще се увеличи.

В средата на седмицата, с обръщане на вятъра от изток-североизток, ще нахлува още хладен въздух. В най-високата част на планините със застудяването е възможно да завали сняг. Ще преобладава облачно време, на места с валежи от дъжд, се посочва в седмичната прогноза на НИМХ.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik
БТА/НИМХ