Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 29 и 34 градуса, а най-ниските - между 4 и 9 градуса, по-високи ще са температурите по Черноморието. Това съобщиха за БТА от Отдела "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата, която за по-голямата част от страната е между 17 и 20 градуса, а за планините - между 3 и 10 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските райони - от 60 до 80 литра на квадратен метър.
 
В началото на септември температурите ще се понижат и ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици.

През първите дни от месеца през страната ще премине атмосферно смущение и температурите относително ще се понижат. На много места, главно в следобедните часове, ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. През втората половина от първото десетдневие времето ще е предимно слънчево и температурите ще се повишат.

В началото на второто десетдневие през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи и на много места ще превали дъжд. Температурите ще започнат да се понижават. През втората половина от периода се очаква времето да е предимно слънчево.

През третото десетдневие температурите ще продължат да се понижават и вече ще бъдат по-ниски от обичайните за периода. Повишава се вероятността за създаване на валежна синоптична обстановка.

Кои са характерните особености на септември?

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко, в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми.

Обикновено през септември облачните дни са от два до шест, а тези с валеж - около четири. Измервани са изключително високи температури - около 40°, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.
 
На 23 септември в 4 часа и 4 минути започва астрономическата есен

Астрономическата справка показва, че в началото на септември слънцето в София изгрява в 6 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 00 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 8 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 23 минути, и залязва в 19 часа и 9 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 45 минути.
Фазите на луната през септември са: на 3 септември е първа четвърт, на 10 септември - пълнолуние, на 18 септември - последна четвърт, а на 26 септември е новолуние.
           
На 23 септември в 4 часа и 4 минути настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен, информират метеоролозите от НИМХ.
БТА