Заловиха бандата на Йожи, отвличала в София
Заловиха бандата на Йожи, отвличала в София / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Заловиха бандата на Йожи, отвличала в София
24429
Заловиха бандата на Йожи, отвличала в София
  • Заловиха бандата на Йожи, отвличала в София

Полицията разби престъпната банда, извършила показните отвличания у нас в последните години. Задържани са общо 25 души. Босът на престъпната група - Ивайло Евтимов-Йожи има ефективна 12-годишна присъда за магистрални грабежи, извършени през 1993 година. Сред другите организатори на бандата са хора с прякори Прокопи Прокопиев-Културиста, както и познатият на полицията Хамстера.

Операцията на МВР с кодовото име „Наглите" започва през нощта. В първите часове на деня са задържани около 15 души в София, Враца, Монтана и Велико Търново. По-късно бройката на арестуваните нараства до 25. Проверява се и служител на МВР за връзка с групата на похитителите. Сред задържаните има хора, които са познати на полицията, както и такива, които са с присъди, но са пуснати от затворите заради добро държание и отново започват да се занимават с престъпления.

Шестима са основните играчи в разбитата банда, които са задържани през нощта. Според източниците основният организатор на бандата е с псевдоним Йожи. Той има 12-годишна присъда за магистрални грабежи, издадена през 1993 година. Други двама от организаторите са с прякори Културиста и Хамстера.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев: „Това е групата, която тормозеше нашето общество в продължение на две години, емблематичните отвличания. Работили сме под прякото ръководство на заместник-главния прокурор Бойко Найденов и под наблюдението на главния прокурор Борис Велчев, така че, смятам, че това, което би трябвало да бъде направено, е направено".

Заловиха бандата на Йожи отвличала в София
netinfo

Отделните звена в престъпната банда не са се познавали, за да могат по-лесно да противодействат на полицията, съобщи премиерът Бойко Борисов: „Имаме и къщите, и доказателства, ДНК, че там са рязани уши, пръсти, кръв на жертвите, свидетели от самата група, които показват и обясняват как точно е станало. Идва, бие му инжекция, дава му хапчета, слага му памука с хлороформ, реже му пръста. По същия начин след това жертвите обясниха и това, което колегите успяха да докажат. Това е една много силна сплав от крадци на коли, хора, които работят с фалшиви кредитни карти, източват пари, мисля, че и няколко от изчезналите са жертва на тези групи, но за това не твърдя, докато не намерят труповете".

И в момента продължават претърсванията на територията на няколко града в София. Сред арестуваните във Велико Търново има хора, които са се занимавали с изработването на пластики и на скениращи устройства за банкомати. В операцията са участвали сили на Главната дирекция за борба с организираната престъпност, както и на отряда на баретите.

При последното знаково отвличане беше похитен 22-годишният студент от Национална спортна академия Румен Гунински. Близо месец по-късно той беше върнат от похитителите, като неофициално се говори, че за свободата му са платени около 1 милион евро. Преди него бяха отвлечени собственикът на фирмата „Киров Бош" Киро Киров, а преди това - бившият президент на футболен клуб „Литекс" Ангел Бончев и съпругата му Камелия. Все още в неизвестност е отвлеченият бизнесмен Вене Сотиров, който беше похитен през пролетта на 2009 година.

Заловиха бандата на Йожи отвличала в София
netinfo