Темата за закриването на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с COVID-19 влезе в дневния ред на парламента. Депутатите обсъдиха решението на Министерския съвет от вчера. 

Ако имаме възможност да управляваме, ще има нов щаб с истински професионалисти“, заяви в кулоарите Станислав Балабанов от ПГ „Има такъв народ". Според него е нелогично коремен хирург да оглавява "нещо, което е свързано с вирус". И заяви: „Крайно време беше да се закрие този НОЩ. Щабът трябваше да е от професионалисти, а не от хора, които изпълняват политически поръчки“.

Всеки ден, в който нямаме управление, е риск за населението и здравето на хората. Такова мнение изрази Александър Симидчиев от ПГ „Демократична България", който беше и член на разпусналия се експертен съвет за COVID-19 към премиера. По думите му, е безотговорно като поведение решението за закриване на НОЩ. Той смята, че правителството, макар и в оставка, трябва да продължи да работи. „В момента имаме медицинска криза и управлението ѝ изисква ефективни органи, които да управляват този процес“, убеден е Симидчиев.

Мая Манолова от ПГ „Изправи се! Мутри вън!" заяви, че трябва да се създаде нов орган от доказани експерти в своята област. Според нея те трябва да хора с позиция „смели, готови да отстояват здравните решения , а не да клякат при всяко скърцане със зъби от Борисов". 

Край на Националния оперативен щаб 

„Парламентарната група на „БСП за България“ посрещна с тревога решението да бъде разформирован Националния оперативен щаб. „Безспорно, в дейността на щаба бяха допуснати сериозни пропуски в управлението на здравната криза, създадоха се много излишни страхове и противоречиви мнения в обществото. Но оставянето на държавата в момента без управление на кризата и без явна представа как ще се отчете дейността на този щаб създава много неприятни въпроси и буди още повече страхове у хората.“ Това заяви в Декларация от името на Парламентарната група на „БСП за България“ народният представител проф. Георги Михайлов от трибуната на Народното събрание.

А здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов се обърна към депутатите от парламентарната трибуна.

Слушах всичко, което се каза за НОЩ, гледах много внимателно загрижеността на всеки един от изказалите се народни представители за здравето и живота на българските граждани“, заяви Ангелов.

Ангелов към депутатите: Някои от вас отричаха пандемията, гориха маски и наричаха лекарите „престъпници“

Той неколкократно призова депутатите да спазват закона и да си поставят маски: „Само, че не разбирам едно: когато от тази трибуна се говори за живота и здравето, кога сме истински, кога казваме истината – когато говорим от парламентарната трибуна или когато стоим в залата без маски“?

По отношение на Националния оперативен щаб и отговорността за здравето на всички българи, здравният министър в оставка заяви: „Предизборната кампания свърши преди повече от седмица. През нея и през цялата година пред министерството на здравеопазването част от вас обясняваха, че няма такава пандемия, гориха маски, наричаха докторите "престъпници". Казвате, че няма такава пандемия. И сега мен ме е срам като лекар“, категоричен беше Ангелов.

Здравният министър в оставка уточни, че щабът не предлага мерки, а по закон те се предлагат от главния държавен здравен инспектор.

Край на Националния оперативен щаб

Припомняме, че в сряда вечерта от министерския съвет съобщиха, че Националният оперативен щаб (НОЩ) за борба с COVID-19 е разформирован, считано от 15 април. 

Пресслужбата уточни, че министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще продължат да информират обществото за разпространението на COVID-19  у нас, за противоепидемичните мерки и за всичко, свързано с ваксинационния процес.