Здравеопазването не може да бъде боксова круша, подчерта той
Справяме се и с третата вълна, което означава, че мерките бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа, но продължаваме да губим животи. Ние лекарите не помним пациентите, които сме излекували, но помним тези, които сме загубили. Това каза проф. Костадин Ангелов по време на брифинг.

Отварят моловете и казината (ВИДЕО)

Заповедта за разформироване на НОЩ е още от 26 февруари, подчерта Ангелов. Според него това е абсолютно логично решение, Той призовава политиците да не правят политика на гърба на здравеопазването. Логично е щабът да бъде раформирован в края на мандата, допълни той. Той обясни, че брифингите продължават, а отговорността за контрола на пандемията се носи от министъра на здравеопазването и държавния здравен инпесктор.

 "Здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да загряват новопоявили се политици или политически мераклии. Уморихме се от политика в здравеопазването. Нека да бъдем максималко нормални поне в тази сфера", подчерта Ангелов.

Край на Националния оперативен щаб

Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване на броя на хоспитализираните, каза още той. Оптимистичният вариант за страната ни е постигане на колективен имунитет в края на юни, реалистичният е – в края на юли, а песимистичният вариант - в краят на август.

През април в страната ни се очакват общо 324 090 дози ваксини, като се очаква много голяма доставка от Pfizer, през май се очакват близо милион и половина дози, през юни - над милион и половина дози, каза още министърът в оставка Костадин Ангелов.

Може да е необходима трета доза от ваксината на Pfizer срещу COVID-19

Доц. Ангел Кунчев обясни, че сме на 11 място в Европа по заболеваемост и на 4 на Балканите. На 2 място сме по смъртност в ЕС и на Балканите.

2185 са новите случаи на COVID-19 у нас

В половината от страната заболяемостта е под 500 на 100 хиляди души, каза още Кунчев. С най-висока продължава да е заболеваемостта в София-град, а с най-ниска област Видин, това заяви доц. Ангел Кунчев.

В момента "огънят" е в Унгария, Швеция, Нидерландия. Добрият пример е Португалия, а лошият е Швеция, където заболяемостта надминава в пъти тази в съседните й страни, каза още Кунчев по отношение на развитието на коронавируса в Европа. Има леко понижаване на случаите на заболели в ЕС, но в отделни страни все още заболяемоста е висока.