Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов се обърна към депутатите от 45-ото Народно събрание от парламентарната трибуна. Той коментира и изказванията на част от тях по темата със закриването на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Закриването на НОЩ влезе в дневния ред на парламента

„Слушах всичко, което се каза за щаба, гледах много внимателно загрижеността на всеки един от изказалите се народни представители за здравето и живота на българските граждани“, заяви Ангелов.

Той неколкократно призова депутатите да спазват закона и да си поставят маски: „Само че не разбирам едно: когато от тази трибуна се говори за живота и здравето, кога сме истински, кога казваме истината – когато говорим от парламентарната трибуна или когато стоим в залата без маски?“

Новоизбраният парламент прие оставката на кабинета „Борисов 3"

Ангелов се обърна към зам.-председателят на парламента от ПГ „Изправи се! Мутри вън!“ Татяна Дончева. „Ето например, госпожо Дончева, вие неправилно си носите маската. Тогава за каква мисъл за живота и здравето на българските граждани говорим“. Ангелов визираше това, че маската на Дончева не покриваше носа ѝ, каквото е изискването в закона.

По отношение на Националния оперативен щаб и отговорността за здравето на всички българи, здравният министър в оставка заяви: „Предизборната кампания свърши преди повече от седмица. През нея и през цялата година пред министерството на здравеопазването част от вас обясняваха, че няма такава пандемия, гориха маски, наричаха докторите "престъпници". Казвате, че няма такава пандемия. И сега мен ме е срам като лекар“, категоричен беше Ангелов.

По отношение на законността и отговорността, Ангелов заяви: „Ясно и точно е записано в закона, само че се съмнявам, че той е прочетен от всички, Министерството на здравеопазването носи отговорността за управлението на здравната криза, а не щаба“. 

Слави Трифонов разкритикува ГЕРБ за мажоритарния вот

Здравният министър в оставка уточни, че щабът не предлага мерки, а по закон те се предлагат от главния държавен здравен инспектор. 

Той увери, че ще продължи да дава брифинги. „Националният оперативен щаб беше съставен от достойни хора – ген. Мутафчийски е достоен български лекар, военен, генерал, способен да носи отговорност и да взима трудни решения в трудни времена“, заключи Ангелов.

По-рано през деня депутатите обсъдиха решението на Министерския съвет да бъде закрит Националния оперативен щаб.