Нови депутати от ГЕРБ-СДС положиха клетва на мястото на министрите от кабинета "Борисов" в оставка
Депутатите от 45-ото Народно събрание гласуваха оставката на Министерския съвет. Решението беше прието с 156 гласа, без „против“ и „въздържал се“.

Още в началото на заседанието си, депутатите приеха гласуването на оставката на правителството да влезе в дневния ред.

Припомняме, че оставката на Министерския съвет беше депозирана в парламента в четвъртък, по време на първото заседание на новоизбраното Народно събрание.

Борисов депозира оставката на ръководения от него Министерски съвет 

Спор в пленарна зала предизвика въпросът дали оставката на действащия Министерски съвет само се депозира пред новоизбрания парламент или трябва и да се гласува.

От ГЕРБ попитаха на какво правно основание оставката на правителството се внася за гласуване. „Тя се депозира, не се гласува“, възрази Дани Каназирева /ГЕРБ/.

Председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева разясни, че, за да се обективира тази оставка, трябва да е налице конститутивен акт от нейното приемане, затова оставката трябва да бъде гласувана. След приемане на оставката, действащият кабинет продължава да изпълнява функциите си до избиране на нов, посочи тя.

Нови депутати от ГЕРБ-СДС положиха клетва на мястото на министрите от кабинета "Борисов" в оставка. Те ще бъдат временно в парламента, докато 14-те министри от действащото правителство, които са избрани и за народни представители в 45-ото Народно събрание, изпълняват функциите си в изпълнителната власт.

Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в Народното събрание

В писмото на ЦИК се посочва, че съгласно Конституцията по отношение на тези народни представители, които са членове на Министерския съвет в оставка, съществува конституционното задължение да изпълняват функциите си като министри до избирането на нов Министерски съвет. Затова се обявяват по заместване за народни представители следващите в листите.

Депутатите ще разгледат проект на решение за създаване на временна комисия, която трябва да направи ревизия. Целта на ревизията ще е да установи дали има злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи и предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните четири години.

Закриването на НОЩ влезе в дневния ред на парламента 

В програмата за деня е включено и изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов за мерките и действията, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост. В четвъртък Борисов каза, че планът ще бъде депозиран в парламента в петъчния ден.

Предвижда се депутатите да изслушат и министъра на финансите Кирил Ананиев относно изпълнението на закона за държавния бюджет за 2021 г. и равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март 2021 г., както и какви са касовите наличности в държавния бюджет и как се планира тяхното развитие до края на годината.

В дневния ред са включени и проекти за решения за избиране на постоянни комисии по правни въпроси, по бюджет и финанси и по здравеопазването.

Заседанието в старата сграда на парламента започна с поименна проверка за установяване на кворума, тъй като системата за гласуване е преместена в новата пленарна зала в бившия Партиен дом. Заседанието се предава пряко по БНТ и БНР по предложение на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!".