/ Георги Димитров
Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в Народното събрание. Това съобщи председателят на парламента Ива Митева в началото на заседанието.
Тя обяви, че е постъпило писмо от вицепремиера в оставка Томислав Дончев относно подготовка на проекта на Националния план за възстановяване и устойчивост, като планът е приложен в писмото.

Затова Митева предложи да не се включва в дневния ред проекторешението, внесено от Мая Манолова /"Изправи се! Мутри вън!"/, което предвижда парламентът да задължи Министерския съвет да внесе плана в парламента, тъй като той вече е внесен.

Закриването на НОЩ влезе в дневния ред на парламента

Мая Манолова обаче настоя проекторешението да бъде включено в дневния ред. Така след спор и гласуване, мнозинството реши да добави и тази точка към програмата за днес.

Снимка: Георги Димитров

От вчера парламентът има две победи - първата, че, искайки изслушване, Борисов излезе в отпуск само за днес, за да не се яви в парламента, а втората, че планът, който отказваше да покаже в течение на месеци, все пак се оказа в НС, каза Мая Манолова.

От "Демократична България" поискаха Планът за възстановяване и устойчивост да бъде публикуван на интернет страницата на Народното събрание, за да може депутатите да го четат чрез телефоните си и "да се спасят дървета". Това не е всъщност Националният план за въстановяване и устойчивост, това е презентация, която обаче е на 300 страници, каза Борислав Сандов /"Демократична България"/, след като бил проверил в деловодството на Народното събрание.

Новоизбраният парламент гласува оставката на Министерския съвет

Проекторешението, внесено от "Изправи се! Мутри вън!", предвижда НС да задължи министър-председателя в оставка Бойко Борисов да представи Плана за възстановяване и устойчивост в парламента и да участва в обсъждането му. Предлага се изслушването да се състои във вторник, 20 април. В програмата за днес също е предвидено изслушване по Плана за възстановяване и устойчивост.

Второто заседание на депутатите от 45-ото Народно събрание

БТА