Българското правителство сведе до нула възможността за работа на руската дипломатическа мисия в София. Това съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по телевизионния канал "Россия-1" в неделя.

Сведоха до минимум, а може би дори до нула, нормалното функциониране на дипломатическата мисия, все пак тя трябва да функционира някак си“, каза Захарова по ефирната програма "Неделна вечер с Владимир Соловьов" на руската телевизия.

БГНЕС

Изгонените руски дипломати напуснаха България

Захарова отбеляза, че не всички дипломати са обявени за персона нон грата, но това е станало с почти целият технически персонал. 

„Тоест те изгониха, както казаха за това, огромен брой технически служители. Нанесен е удар от страна, която прави невъзможно технологичното, техническото осигуряване на работата на дипломатическото ведомство “, уточни тя.

БГНЕС

Според официалния представител на МВнР на Руската федерация, във връзка с действията на България, се е обострил въпросът за защитата и осигуряването на сигурността на руската дипломатическа мисия в София. 

„Но мога да кажа, че мисля, че ще коментираме в близко бъдеще, въз основа на текущата ситуация по-подробно“, обобщи Захарова.

БТА

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България експулсира 70 руски дипломати и дипломатически служители.

В неделя дипломатите бяха извозени с автобуси и при засилени мерки за сигурност до "Летище София", след което с два самолета, осигурени от Руската Федерация, заминаха за родината си.
Россия-1